Centrul Cultural „Socrate” al Parohiei Miroslava II cu hramul „Duminica Sfinţilor Români” şi-a deschis în această săptămână porţile pentru primele activităţi dedicate copiilor. Pentru început,
Lecţii interactive despre sfinţi, eroi şi tradiţii populare
Elevi ai Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi au învăţat, în cadrul unor călătorii cultural- educative, despre sărbătorile religioase creştin-ortodoxe de la începutul verii, specificul cusăturilor tradiţionale moldoveneşti şi elemente de dezvoltare urbanistică ale oraşului în care trăiesc, în cadrul proiectului „Reconfigurări cultural-istorice”.
Evenimentul, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, s-a constituit într-o etapă nouă de readucere în actualitate a trecutului, în vederea construirii unui viitor luminos. Spiritualitatea creştin-ortodoxă a fost evidenţiată în cadrul unei întâlniri online, organizată de Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi, la care au participat elevi ai Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, coordonaţi de profesoarele Irina Zaharia şi Eugenia Drişcu. Elementul central al discuţiei, cu titlul „Eroii - Lumina prezentă”, l-au reprezentat câteva cărţi de scrieri ortodoxe, aflate în patrimoniul bibliotecii, şi icoana Sfintei Treimi, realizată de Sfântul Andrei Iconograful (Rubliov). Elevii au participat cu eseuri sau desene în care au ilustrat sărbătorile religioase pe care credincioşii creştin-ortodocşi le-au întâmpinat cu bucurie în ultimele săptămâni: Înălţarea Domnului, Rusaliile şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele).
„Prezentarea cărților din colecția bibliotecii a prilejuit evidențierea importanței cinstirii eroilor nu doar prin manifestări, ci și prin menținerea luminii din suflete. (…) Elevii au demonstrat, încă o dată, prin lucrări scrise, desene sau compoziții în pas cu tehnologia, că timpurile se schimbă, dar vremea luminii noastre rămâne veșnic aceeași”, a declarat Oana Ciobanu, bibliograf la Serviciul Programe şi Proiecte Culturale din cadrul Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi“ Iaşi şi, totodată, iniţiatoarea proiectului „Reconfigurări cultural-istorice”, la care „Ziarul Lumina” este partener media. Profesoara de religie Irina Zaharia a subliniat „importanţa cinstirii celor mai cunoscuţi eroi, care sunt sfinţii”, în cadrul discuţiilor interactive remarcându-se eleva Flori Vlădeanu. Activitatea s-a încheiat cu expunerea lucrărilor realizate de copii în vitrinele din faţa Secţiei de împrumut (adulţi) de la biblioteca judeţeană.
Proiectul „Reconfigurări cultural-istorice” a continuat două zile mai târziu, fiind evidenţiată importanţa simbolurilor şi tradiţiilor, în contextul evenimentului aniversar dedicat iei şi găzduit de „Tramvaiul iei”. În cadrul „plimbării” culturale, Silviu Teodor-Stanciu, lector la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, a susţinut conferinţa „Ia în context urban”, în zona Rond Târgu Cucu, la care au putut participa şi trecătorii interesaţi. Copiii s-au arătat încântaţi de călătoria cu tramvaiul, mai ales că la fiecare trecere pe lângă câte un monument istoric al oraşului, lectorul Teodor-Stanciu prezenta istoricul şi evoluţia acestuia de-a lungul timpului. Fotografiile vechi, de pe străzile Iaşiului, cu regina Maria îmbrăcată în costumul popular românesc şi tehnicile tradiționale de coasere prezentate de profesoara Ema Pavăl, reprezentantă a Asociației „ART Meșteșugurile Prutului”, au întregit lecţia de istorie şi spiritualitate românească.
„Anul acesta am sărbătorit Ziua universală a iei chiar de Ziua drapelului național, instituită în anul 1998, și am avut ocazia să subliniem coloristica iilor moldovenești care au în componență, preponderent, culorile roșu, galben, albastru şi verde. Astfel de activităţi interactive îi încântă pe copii, îmbogăţindu-le cu lejeritate şi în mod firesc cunoştinţele”, a subliniat bibliograful Oana Ciobanu. (O. N.)