Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Majorări salariale pentru profesori în 2024
De la 1 ianuarie, salariile de bază ale cadrelor didactice şi ale celorlalţi angajaţi din învăţământ ar urma să fie majorate cu 13%, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor, consultat de Edupedu.ro. Actul legislativ mai prevede o majorare, de 7%, pentru luna august 2024. Procentul de 20% ar corespunde, potrivit aceleiaşi surse, cu creşterea anunţată anterior de sindicatele din învăţământ.
Ministrul finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat încă de la începutul acestei săptămâni că drepturile salariale ale angajaţilor din învăţământ vor fi cuprinse în bugetul pentru anul viitor. „Am discutat liniile mari ale bugetului pentru anul 2024 (n.r., cu deputaţii liberali). (...) Banii pentru ceea ce înseamnă atât ajustarea, cât şi recalcularea pensiilor au fost cuprinşi în proiectul de buget pentru anul 2024. Apoi, al doilea lucru este cel cu privire la drepturile profesorilor şi la ceea ce înseamnă cheltuielile suplimentare ale bugetului de stat, urmând ca să se convină asupra mecanismului de ajustare şi de indexare sau majorare a salariilor profesorilor în zilele următoare şi să avem, din acest punct de vedere, o decizie finală. Aici discutăm de impactul bugetar suplimentar pe care l-au generat şi îl generează revendicările profesorilor pentru majorarile salariale“, a declarat Marcel Boloş, citat de Agerpres.
Potrivit demnitarului, pentru majorarea salariilor din educaţie sunt necesari 4,6 miliarde de lei. (O. N.)