Fiecare copil, indiferent de culoare, rasă, limbă, sex sau religie, are dreptul, între altele, la protecţie, îngrijire, odihnă şi recreere, educaţie, sănătate şi informare. Statul, prin instituţiile sale, fam
Parole sigure şi protejarea lucrurilor fizice care au parole
De ce folosim parole pentru calculatoare? Evident, ca să ne protejăm conţinutul existent acolo. Îl protejăm, pe de o parte, pentru a nu fi accesat de către străini care vor citi informaţii ce nu ni le dorim publice, precum conversaţii cu prietenii, poze sau documente, iar pe de altă parte pentru a nu ne fi furate datele existente în computer.
Probabil aţi observat faptul că atunci când puneţi o parolă nouă la calculator vi se cer cifra şi litera mare, precum şi alte elemente grafice. Este un lucru care ia ceva timp, însă este important pentru securitatea datelor noastre. Dacă vă întrebaţi de ce ne sunt solicitate diverse tipuri de caractere şi semne, răspunusul e simplu - pentru a fi cât mai dificil de „spart” şi pentru a se asigura computerul că informaţiile existente sunt apărate şi nu pot fi ţinta răufăcătorilor.
Eficienţa unei parole este dată de trei elemente ale acesteia: lungimea - câte caractere folosim (majoritatea platformelor cer acum un minimum de 8 caractere); complexitatea - combinaţia de litere, numere şi semne, despre care aminteam mai sus, şi impredictibilitatea - adică să nu avem, de exemplu, parola 1234567, ziua/anul naşterii sau numele personal.
Pentru a avea o idee cât de rapid poate fi spartă o parolă, iată câteva exemple. În 2011, un program de spart parole putea să încerce până la 2,8 miliarde de variante de parole pe secundă, în cazul unui computer performant. În 2012, la doar un an distanţă, un program de decriptare pe un calculator superperformant putea să încerce 350 de miliarde de parole pe secundă. Prin urmare, parola 18mai1979 nu este deloc una eficientă.
Pe o listă a celor mai utilizate parole în lume regăsim: parola1, 123456, qwerty, tastele alăturate de pe tastatură sau repetări de numere, de exemplu 888888. De asemenea, se folosesc parole cu nume urmat de cifre, de exemplu Nicu123. Veţi fi surprinşi poate să aflaţi că foarte multe persoane în lume folosesc parola Iisus, Christ sau Jesus, în funcţie de ţara din care provin. Oricum, dacă vă recunoaşteţi parola pe care o folosiţi în modelele prezentate mai sus, ar fi cazul să o schimbaţi, căci este extrem de uşor de descifrat.
Cum pot fi sparte parolele
Parolele pot fi sparte folosind un program software, precum cele menţionate, de descifrare rapidă a câtorva miliarde de variante pe secundă. Cu siguranţă aţi văzut la ştiri sau pe reţelele sociale informaţii despre atacuri reuşite sau mai puţin reuşite asupra reţelelor guvernamentale din diferite ţări. Un program de pe un computer ajunge la un calculator care încearcă sute, mii de parole pe secundă, până când găseşte combinaţia „câștigătoare”, aceasta este modalitatea de a „sparge” parola. Evident, rețelele serioase şi instituţiile au mijloace de securitate cibernetică, cu ajutorul cărora se observă când începe un atac şi, de cele mai multe ori, reuşesc să îl oprească.
Instituţia din România căreia vă puteţi adresa, în cazul în care aţi primit un e-mail de phishing este Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică. Această instituţie veghează în fiecare zi ca utilizatorii de internet din România să fie în siguranţă şi emit rapoarte lunare privind atacurile cibernetice pe care le-au oprit. Au, de asemenea, şi o serie de materiale informative utile pentru cetăţeni: https://dnsc.ro/vezi/document/cyber-scam-pliant-ecsm-2018 și https://dnsc.ro/vezi/document/pliant-infographic-ecsm-2018
Este, de asemenea, important să ştiţi că şi aparatele din casă au nevoie de parole, la fel de sigure. Routerul wi-fi din casă este cel mai important, acesta fiind punctul de intrare al celor care vor să vă „spargă” parolele. Dacă „sparg” parola routerului, practic au acces la toate echipamentele care folosesc internet din locuinţa dumneavoastră: laptop, robot, aspirator, imprimantă şi orice altceva, dacă sunt conectate la internet. Teoretic, dacă cineva vă accesează routerul şi aveţi laptopul deschis, vă poate activa camera de pe laptop de la distanţă şi vedea prin intermediul acesteia.
În cazul în care aveţi dificultăți în alegerea sau reținerea parolelor, puteți folosi o aplicație de gestionare a acestora, care vă va ajuta să generați parole unice pentru fiecare cont pe care îl aveți. Așadar, chiar dacă, poate, ne supără faptul că parolele trebuie să fie lungi şi complexe, este necesar să înţelegem că aceste cerinţe sunt esenţiale pentru a utiliza tehnologiile în siguranţă.
La final, vă oferim câteva sfaturi generale pentru a crea parole sigure: parolele ar trebui să conțină minimum 8 caractere și să includă litere, cifre și simboluri; parolele nu trebuie să conțină datele dumneavoastră personale (data nașterii, nume, vârstă etc.); nu folosiți caractere consecutive (ex: 1234, qwerty, abcde); ieșiți din conturi la finalul zilei, în special dacă nu folosiți aparatura proprie; schimbaţi parolele în mod regulat; nu divulgaţi parolele nimănui; folosiți autentificarea în doi pași, acolo unde este posibil, întrucât acest sistem vă asigură o securitate mai mare a contului.
Pagină realizată în parteneriat cu ANIS, cu sprijinul companiei Bucharest Promo Robots