Într-o lume tot mai grăbită, în care timpul dedicat valorilor spirituale pare să se restrângă, elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Coasta Lupei, structură a Școlii Gimnaziale „Gabriel Drăgan” din
Reguli la simularea Evaluării Naţionale
Elevii vor susține luni, 17 martie 2025, respectiv marţi, 18 martie 2025, simularea probelor scrise de la Evaluarea Națională 2025: Limba şi literatura română şi Matematică. Elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor avea o probă în plus, cea la Limba maternă (19 martie 2025). Notele obţinute la aceste testări nu vor fi trecute în catalog, însă corectarea lucrărilor se va face respectând rigorile unui examen real, astfel că elevii sunt sfătuiţi să trateze cu seriozitate simularea celor două probe.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a publicat mai multe informaţii utile pentru elevii de clasa a VIII-a, care vor susţine la începutul săptămânii viitoare simularea examenului de Evaluare Naţională. Astfel, la proba de limba și literatura română și/sau maternă vor fi permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular, după cum informează MEC într-un comunicat.
În acelaşi timp, elevii pot corecta un răspuns completat „prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise și scrierea în dreapta a literei asociate răspunsului considerat corect”. În cazul subiectelor unde răspunsul constă prin marcarea cu X a unei opțiuni, corecţia se face prin „tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect”.
La proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar figurile geometrice vor fi realizate (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor. „Un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. Dacă elevul revine asupra răspunsului selectat/ încercuit inițial și consideră ca fiind corectă o altă variantă, aceasta va fi scrisă în rubrica/celula dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns”, a mai explicat MEC.
Elevii vor primi subiectele de la Evaluarea Națională 2025 sub formă de broșură, iar dacă va fi cazul, vor putea solicita pagini suplimentare. În ziua în care se desfășoară simularea Evaluării Naționale 2025, elevii vor intra în săli până la ora 8:30, iar probele vor începe la ora 9:00. Elevii vor avea la dispoziție două ore pentru a rezolva toate subiectele pe foaia de examen, începând din momentul în care s-a încheiat completarea casetei de identificare din broșura cu subiecte.
Notele obţinute nu vor fi trecute în catalog, însă rezultatele simulărilor, care vor fi comunicate pe data de 31 martie 2025, vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ „prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”. (O.N.)