Fiecare copil, indiferent de culoare, rasă, limbă, sex sau religie, are dreptul, între altele, la protecţie, îngrijire, odihnă şi recreere, educaţie, sănătate şi informare. Statul, prin instituţiile sale, fam
Un festival pornit din pasiunea unei profesoare pentru citit
Festivalul Boovie a luat naştere în 2015, fiind organizat inițial de profesoara de română de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Focşani, Carmen Ion, sub forma unui concurs şcolar. Pentru a-i determina pe elevi să descopere cititul, Carmen Ion le-a propus să citească nişte romane şi apoi să le transforme în trailere, în prezentări creative. Proiectul a evoluat și a devenit, datorită entuziasmului pe care l-au arătat profesorii şi elevii, festival internaţional.
Carmen Ion e departe de a fi doar un simplu profesor de română la un liceu de top din Focşani. Dintotdeauna activitatea sa la catedră a fost una nonconformistă. Modul ei de a relaţiona cu elevii a ieşit din tipare, astfel că, şi după ani de la terminarea liceului, foarte mulţi elevi o vizitează și îi cer sfaturi, după cum notează Agerpres.
În urmă cu şase ani, din dorinţa de a-i apropia pe elevi de cărţi şi de a-i motiva să citească, profesoara le-a adresat acestora din urmă o provocare, aceea de a crea filmulețe de prezentare a ceea ce citesc. Mai întâi a ieşit un concurs şcolar la nivel de şcoală, apoi s-au implicat în proiect și alte echipe din judeţ. După doi ani, Boovie, pentru că aşa s-a numit concursul, a devenit rapid festival de book-trailere (prezentări de carte) cu participare naţională, pentru ca mai apoi să treacă graniţa, mai întâi în Republica Moldova, apoi în Spania, Italia, Olanda.
Vara aceasta, la a șasea ediție a proiectului, sute de tineri s-au strâns la Focșani pentru a se bucura împreună de ceea ce unii au numit „fenomenul Boovie”. Emoţiile festivalului au fost trăite la intensitate de elevi şi profesori laolaltă. „Mişcarea pe care a creat-o (Carmen Ion, n.r.) a reuşit mai mult decât să mobilizeze o echipă, să creeze un trailer. Toată clasa s-a implicat alături de echipa propriu-zisă, au citit cărţile şi le-au discutat la ore. A reuşit să creeze o atmosferă de emulaţie, un prilej foarte bun de a se descoperi pe ei înşişi prin lectură”, spune Manuela Petrea, profesor la Şcoala Gimnazială Pufeşti, prezentă la festival.
Despre sine, Carmen Ion vorbeşte puţin. Şi nici nu e nevoie, pentru că faptele sale arată multe. „Iubesc cititul, iar Boovie este despre citit. Am născocit astfel un festival despre citit, în care cărţile prind viaţă în trailerele făcute de copiii care le citesc”, a declarat ea, pentru Agerpres.
Dincolo de declarații şi emoţii, cartea de vizită a festivalului e foarte eficient conturată de statisticile care stau în spatele acestui eveniment. De la circa 200 de elevi la primele ediţii, la peste 2.000 de elevi în prezent. De la 10 trailere, la 161 în această ediţie. De la 10 profesori, la peste 190 în acest an. Pe scurt, peste 6.000 de elevi şi profesori în cele şase ediţii ale festivalului. Astfel, proiectul este, la acest moment, cel mai mare concurs extraşcolar din România, cu participarea fizică a elevilor. (C. Z.)