Într-o lume tot mai grăbită, în care timpul dedicat valorilor spirituale pare să se restrângă, elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Coasta Lupei, structură a Școlii Gimnaziale „Gabriel Drăgan” din
Unu din patru copii suferă de dureri de spate
Cercetarea realizată de Asociaţia KinetoBebe în instituţiile de învăţământ din Bucureşti a inclus aproape 6.000 de elevi de şcoală primară, iar concluziile sunt alarmante: deşi copiii cunosc, în teorie, ce înseamnă o postură corectă, mulţi dintre ei stau incorect, fie în bancă, fie în faţa telefoanelor mobile sau a altor device-uri.
Din cei 5.971 de copii examinaţi de kinetoterapeuţii asociaţiei, 24% au acuzat dureri de spate, iar 8% au probleme de greutate. Doar 30% stau corect în bancă, 46% ţin corect telefonul şi doar 41% ţin corect caietul pe bancă. Peste 53% dintre elevii de şcoală primară care au luat parte la campanie consideră ghiozdanul prea greu şi doar 52% practică un sport.
„Dacă până acum vârsta la care colegii mei vedeau dureri de spate la copii era undeva la 16-17 ani, după perioada pandemică vârsta a scăzut foarte mult. La 9-10 ani copiii vin cu dureri de spate în centrele de recuperare, contracturi musculare atât de puternice încât efectiv îi doare spatele. Şi nu ne copiază pe noi, adulţii, ci pur şi simplu sunt durerile lor. Noi, ca adulţi, trecem pe lângă copii, dăm mâna peste spate şi spunem: „stai drept!”. Dar, de multe ori, acest „stai drept!” ei nu îl înţeleg”, a subliniat Ana Raluca Chişu, fondatoarea KinetoBebe, citată de Agerpres.
Medicii atrag atenţia asupra faptului că obiceiurile greşite privind postura conduc la probleme inclusiv în viaţa de adult. Însă, pe lângă durerile de spate, toate aceste tulburări de postură pot provoca probleme de concentrare şi de învăţare pe termen scurt.
Reprezentanţii Asociaţiei KinetoBebe au mai arătat că vor extinde la nivel naţional demersul privind postura corectă, prin intermediul unei platforme digitale cu informaţii, adresată copiilor, părinţilor şi cadrelor didactice. (O. N.)