De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Dar folositor pentru credincioșii din Capitală
Racla cu un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov a fost dăruită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ieri, 2 noiembrie, preoților slujitori de la Biserica „Sfântul Nicolae”-Tabacu din Capitală, care găzduiește și comunitatea rusă din București. De asemenea, în cadrul momentului festiv de la Reședința Patriarhală, Preafericirea Sa a oferit distincții celor care s-au ostenit în promovarea Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.
Racla cu moaștele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov a fost adusă în România de Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Cu ocazia dăruirii acestui sfânt odor către Biserica „Sfântul Nicolae”-Tabacu, ieri, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat semnificația duhovnicească a prezenței Sfântului Cuvios Serafim de Sarov la hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale.
„Sărbătorile Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, au fost anul acesta împodobite cu prezența moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, aduse de Preafericirea Sa Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii. A fost o bucurie mare și am simțit pacea și armonia pe care Sfântul Cuvios Serafim le-a dăruit pelerinilor care veneau în timpul vieții lui la chilia sa, iar după trecerea sa la Domnul, acelor credincioși ortodocși care îl cinstesc și îi cer ajutorul. Așa cum el în timpul vieții dăruia pace din pacea lui Hristos și bucurie din bucuria Învierii, salutând pe fiecare om cu aceste cuvinte «Bucuria mea, Hristos a înviat!», tot așa a adus pacea și bucuria Învierii la acest hram. Însă venirea acestor sfinte moaște ale Cuviosului Serafim de Sarov a fost solicitată cu mulți ani înainte, în anul 2012, de către comunitatea ortodoxă rusă din București. Iată, în anul acesta s-a împlinit dorința acestei comunități și o părticică din aceste sfinte moaște a fost adusă la hramul cel mai popular al Catedralei Patriarhale, și anume Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. Mulțumim acestei comunități care a făcut cererea, că această dorinţă s-a împlinit, încât a devenit o bucurie foarte mare pentru toți pelerinii prezenți la hram”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În continuare, Patriarhul României a oferit Diploma comemorativă „Justinian Patriarhul” cu medalie comunității ortodoxe ruse din București. Această comunitate este găzduită de Biserica „Sfântul Nicolae”-Tabacu (Calea Victoriei nr. 180). Credincioșii se pot închina la racla cu fragmentul din moaștele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov astăzi, 3 noiembrie, de la ora 17:00, când vor fi săvârșite Vecernia și Acatistul Sfântului Cuvios Serafim de Sarov. Duminică, 5 noiembrie, la Biserica „Sfântul Nicolae”-Tabacu va avea loc ceremonia liturgică specială de așezare spre închinare permanentă a sfintelor moaște aici.
Recunoștință pentru promovarea Anului comemorativ
În cadrul momentului festiv de la Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Diploma comemorativă „Justinian Patriarhul” cu medalie membrilor Permanenței Consiliului Național Bisericesc și Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și mai multor ostenitori din cadrul Editurilor Patriarhiei Române, componentelor Centrului de Presă BASILICA şi din cadrul sectoarelor Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Din cadrul Publicațiilor Lumina au fost premiați: Augustin Păunoiu, redactor-șef Lumina de Duminică; Dumitru Manolache, redactor Ziarul Lumina; Daniela Șontică, redactor Ziarul Lumina și colaborator la Radio TRINITAS. De asemenea, Simona Iordache, realizator TRINITAS TV, a primit Diploma omagială și medalia dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești. La final, Preafericirea Sa a dăruit celor prezenți următoarele volume: „Reședința Patriarhală. Istorie, artă și misiune”; „Grădina Maicii Domnului. Parcul Reședinței Patriarhale. Istorie și actualitate” și „Dăruire în slujba Bisericii. Gânduri alese pentru Patriarhul României”.