Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Arhimandritul Valerie Neculăeasa sau chipul făptuirii binelui (II)
Înainte de anul 1930 părintele Valerie Neculăeasa a fost numit stareţ la Mănăstirea Râşca şi apoi la Vorona (1932-1934), iar între anii 1934 şi 1938, a funcţionat ca stareţ al istoricei Mănăstiri Slatina, chinovie pe care o frecventa încă din copilărie alături de părinţii săi şi unde era de fapt obârşia vocaţiei sale monahale. Aici a dovedit înţelepciune şi dragoste pentru cele sfinte, povăţuind cu atenţie şi îngăduinţă soborul de călugări care i-a fost încredinţat, făcând înnoiri semnificative mănăstirii şi organizând viaţa de obşte. La 12 februarie 1934 a primit hirotesia în duhovnic şi rangul de protosinghel.
În timpul stăreţiei sale la Slatina a iniţiat apariţia revistei Iubiţi Biserica, foaie de zidire sufletească pentru popor care era răspândită în tot ţinutul. La 10 mai 1938, mitropolitul Moldovei Nicodim Munteanu i-a acordat rangul de arhimandrit, în urma aprobării date de către Sfântul Sinod.
Între anii 1938 şi 1942 a slujit ca preot la Catedrala Încoronării de la Alba Iulia, fiindu-i ucenic episcopului armatei, dr. Partenie Ciopron.
În anul 1942 s-a transferat la Schitul Predeal, unde a reînfiinţat vechea mănăstire, adunând obşte şi restaurând Biserica Sfântul Nicolae - monument istoric. În anul 1946 îl întâlnim pe arhimandritul Valerie Neculăeasa ca preot slujitor la Catedrala mitropolitană din Iaşi, unde a fost chemat de marele eclesiarh, arhimandritul Ioanichie Grădinaru, cu metania la Mănăstirea Neamţ, vechi prieten de-al său. A revenit la Slatina pentru următorii ani (1946-1948 sau 1949).
În perioada 1948 (sau 1949)-1950 a fost preot slujitor la Catedrala patriarhală din Bucureşti, răspunzând chemării patriarhului Justinian Marina şi a arhimandritului Ghervasie Creţu, mare eclesiarh, călugăr cu metania tot la Mănăstirea Neamţ.
Prin Decizia nr. 9 din 12 iunie 1950, patriarhul Justinian Marina hotăra ca Mănăstirea Predeal să treacă sub conducerea şi supravegherea Mănăstirii Sinaia, având acelaşi stareţ, iar exarhul sfintelor mănăstiri, protosinghelul Gherasim Bica, era încredinţat cu ducerea la îndeplinire a Deciziei patriarhale. Arhimandritul Valerie a condus mănăstirile Sinaia şi Predeal (1 iulie 1950 - 1 octombrie 1952), fiind transferat apoi ca duhovnic şi contabil al Cooperativei meşteşugăreşti din Mănăstirea Viforâta (1 octombrie 1952 - 1 mai 1953), stareţ la Curtea de Argeş (1953-1955), duhovnic şi preot slujitor la Ciorogârla (1955-1959), Dealu (1961-1966), Ghighiu (1 iulie 1966-1970 sau 1971), după care s-a pensionat.
Arhimandritul Valerie şi sora sa, monahia Neonila, au gustat din paharul amar al umilinţelor. În urma Decretului 410/ 1959 au fost nevoiţi să părăsească mănăstirea şi s-au întors la Lămăşeni, com. Rădăşeni, unde au locuit la fratele lor, învăţătorul Mihai Neculăeasa. Arhimandritul Valerie a fost reprimit după un an în slujirea Bisericii, dar sora lui, Neonila, a murit în sat. După şapte ani, osemintele ei au fost aduse în cimitirul Mănăstirii Agapia, prin osârdia arhimandritului Valerie şi a nepotului său, Dumitru Neculăeasa.
Dintr-o pagină de corespondenţă am aflat că în anii â60 ai veacului trecut, părintele Valerie a făcut un pelerinaj la Muntele Athos, la invitaţia arhimandritului Dometie Trihenea, superiorul chiliei româneşti Sfântul Ipatie din apropierea Mănăstirii Vatopedu. S-a închinat atunci la schiturile şi chiliile româneşti, cercetând mulţi monahi şi sihaştri români din Grădina athonită a Maicii Domnului.
Când s-a pensionat, după 1970, arhimandritul Valerie s-a retras în dulcea Moldovă, la Mănăstirea Agapia, unde vieţuise sora sa, monahia Neonila. În acest loc a mai trăit câţiva ani în rugăciune şi isihie, după care a trecut la Domnul în ziua de 5 decembrie 1975, fiind înhumat în cimitirul Mănăstirii Agapia. Aprecierile de care s-a bucurat din partea slujitorilor sfintelor altare şi a monahilor din multe mănăstiri au făcut ca soborul care l-a prohodit şi l-a condus pe ultimul drum să fie numeros şi recunoscător faţă de misiunea sa în slujirea Bisericii.
Părintele arhimandrit Valerie Neculăeasa a fost un sacerdot smerit, râvnitor faţă de slujbele Bisericii, cu multă dăruire şi atenţie, bun duhovnic şi monah emblematic, având calităţi sufleteşti alese şi numeroase, pentru care a fost iubit şi respectat. Înainte de toate a fost un om al păcii şi al împăcării, rămânând în memoria multora pentru cuvintele frumoase şi inima sa bună. A reuşit prin viaţă aspră şi pilduitoare să realizeze adevăratul chip al monahului desăvârşit, plin de bunătate şi înţelegere faţă de cei care-l înconjurau. A rămas în amintirea tuturor ca un părinte cu rară mărinimie sufletească şi mare disponibilitate pentru ajutorarea semenilor.
Consemnând mărturia unei monahii care l-a cunoscut, afirmăm şi noi că părintele Valerie a fost omul care pe toate le avea bune.
Călugări şi călugăriţe şi-l amintesc ca un părinte care oferea tot ce avea mai de preţ, iar acest lucru era pentru dânsul motiv de mare bucurie; nu mânca decât rareori singur, întotdeauna căuta să aibă pe cineva la masă şi adeseori făcea pachete cu hrană şi lucruri de folos pe care le dăruia altora.
Mai mult decât toate era omul păcii, acea pace duhovnicească pe care o comunica celor din jur; o inimă împăcată cu sine însuşi, cu Dumnezeu şi cu oamenii deopotrivă, din care izvora o permanentă bucurie. În acelaşi timp era un suflet de o profundă delicateţe, blândeţe şi evlavie.
O călugăriţă din Mănăstirea Agapia mărturisea cu toată convingerea că arhimandritul Valerie Neculăeasa a avut viaţă de sfinţenie.
În anul 1974 a făcut un pelerinaj la Ierusalim şi la locurile de închinare din Ţara Sfântă, iar la puţin timp după întoarcerea în ţară, în toamna aceluiaşi an, s-a îmbolnăvit.