Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Boboceala
Şi toamna aceasta, ziarele (mai ales în variantele pe format electronic) şi „blogurile“ au fost inundate de tot felul de boboci. Fireşte, s-a vorbit de baluri, iar principala observaţie de limbă ce se impune este supralicitarea, până spre exasperare, a unui sens figurat al termenului care, în limba română, a fost folosit iniţial pentru a denumi doar „floarea încă nedesfăcută“ şi, paralel, „puiul de gâscă sau de raţă“. Pentru extensie, trebuie să avem în vedere sensul figurat de „om lipsit de experienţă, începător într-un domeniu“, iar cu referire la baluri, restrângerea denominativă la „student în primul an de facultate“.
Iată cam ce puteam afla din ziare despre ultima categorie. „La clubul X va avea loc Balul Bobocilor de la Facultatea de Istorie“; o altă asemenea distracţie a fost „dedicată studenţilor din anul I de la orice universitate ieşeană“ etc. Dar informaţiile din dicţionare trebuie ameliorate; tinerii, mai mult sau mai puţin studioşi, nu mai aşteaptă intrarea la facultate; devin boboci, cu miile, şi cei care intră în clasa a IX-a la liceu, iar de ei se îngrijesc cei dintr-a XII-a: „elevii claselor a XII-a de la grupul şcolar NN din Brăila au organizat Balul Bobocilor“ pentru proaspeţii liceeni, iar aceştia au dat şi o probă (câte o declaraţie de dragoste făcută unui profesor sau unei profesoare!). La un liceu militar s-a defăşurat „Balul bobocilor albaştri“ (numiţi astfel după culoarea uniformei) etc. Fireşte, ies în câştig absolvenţii, pe care îi mai… paşte şi balul de boboci de la facultate! Nu mai puţin interesantă este şi creativitatea lexicală; o fată aflată în situaţiile descrise este o boboacă (mesaje de pe internet: „acum fix 4 ani eram boboacă la liceu“; informaţii despre „Cum să cucereşti o boboacă“). Dar termenul este folosit fără discriminare pe motive de vârstă; sub titlul „Boboacă“ la 90 de ani aflăm că o americancă din California, în vârstă de 90 de ani, „a terminat de curând liceul şi s-a înscris la facultate, devenind astfel cea mai bătrână boboacă din istoria Universităţii de Stat din Sacramento“. Am dat însă şi de un „Bobocel la 70 de ani“, un deţinut analfabet din Botoşani care s-a decis să intre în clasa I pentru ca „să mai citească câte ceva“. Deci, avem şi boboci de-a dreptul începători într-ale studiilor. Oare de unde vine această boboceală? (cum este numită, ironic, într-un mesaj de pe internet, activitatea autumnală, distractivă, de pe la licee şi facultăţi). Fără îndoială, de la proverbul „toamna se numără bobocii“, fiind consemnarea unei victorii: suntem, de acum, studenţi, respectiv am terminat opt clase şi am intrat la liceu (în ceea ce priveşte puii de gâscă sau de raţă, ideea de reuşită era clară: câţi au rămas în viaţă, nemâncaţi de păsări răpitoare; cu câţi intrăm în iarnă!). Dar, dacă revenim la baluri, lucrurile se mai schimbă; trebuie să avem în vedere contaminarea cu bobocul „floare încă nedesfăcută“ - bobocii de floare pe care, în împrejurarea menţionată (unde se alege şi o „Miss Boboc“), pun ochii studenţii din anii mai mari; ba şi elevii de liceu din clasele superioare. „Indicaţiile“ titrate Cum să cucereşti o boboacă pornesc din acest mediu: „boboaca o cucereşti doar cu rangul tău de senior în ale liceului“ (alături de care putem citi şi altele, în registru de grozăveală a aceleiaşi vârste: „taie-i pentru început orice relaţie cu restul pitpalacilor care gravitează în zonă“). Aşadar, iată cam cum stăm cu bobocii, cu balurile şi cu speranţele lor... * Stelian Dumistrăcel este lingvist, profesor universitar la Departamentul de Jurnalistică de la Universitatea „Al. I. Cuza“ Iaşi