Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Când începe pregătirea pentru viaţă
Nu este nimic în viaţa oricărui om care să nu-i influenţeze dezvoltarea personalităţii. Fiecare carte citită, convorbirile de fiecare zi, vizitele făcute în diverse locuri, toate contribuie tainic la experienţa personală, care se va reflecta apoi în felul de a vorbi, de a scrie, de a te comporta şi a simţi. Iar acestea influenţează pe oricine. Este foarte sugestivă mărturisirea unui profesor american de teologie făcută unui proaspăt absolvent al cursului său. Fostul student i-a ascultat într-o dimineaţă predica şi, impresionat de reuşita ei, i-a spus: „Intenţionez şi eu să intru curând în pastoraţie. Dar una din problemele care mă neliniştesc este: cât timp ar trebui să afectez pregătirii predicii? Mi-a plăcut în această dimineaţă atât de mult cuvântul dumneavoastră, încât vă întreb: cât timp v-a trebuit s-o pregătiţi?“ Profesorul i-a răspuns cu un zâmbet: „Tinere, predica pe care am rostit-o azi dimineaţă am pregătit-o chiar din ziua în care m-am născut!“
Cu alte cuvinte, pentru adevăratul predicator, şi nu numai, pregătire înseamnă întreaga viaţă şi experienţă! (Preluare şi adaptare după o povestire din volumul Mergând, învăţaţi… (predici pentru toate duminicile şi sărbătorile de peste an), pr. prof. Vasile Gordon, EIBMBOR, 2006)