Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
Carte de cult cu rânduiala deniilor din Postul Mare
Postul Sfintelor Paști, perioadă de pregătire duhovnicească specială, cuprinde unele particularități din punct de vedere liturgic, în cuprinsul său fiind o serie de slujbe speciale care nu se mai oficiază în restul anului bisericesc. Una dintre acestea este Denia, o Utrenie cu rânduială specială, care se săvârșește seara. La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă din București a apărut de curând o carte de cult care cuprinde rânduielile integrale ale tuturor celor opt astfel de slujbe de seară.
Pentru a veni în sprijinul slujitorilor și psalților, la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă din București a apărut de curând, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cartea de cult „Deniile din Postul Mare”, care cuprinde rânduiala integrală a acestor slujbe. În timpul Postului Mare se săvârșesc în total opt denii, două în săptămâna a cincea și a șasea, în Săptămâna Sfintelor Pătimiri: Denia Canonului Mare; Denia Acatistului Bunei Vestiri; Denia din seara Duminicii Floriilor; Denia de luni seara în Săptămâna Mare; Denia de marți seara în Săptămâna Mare; Denia de miercuri seara în Săptămâna Mare; Denia celor douăsprezece Evanghelii; Denia Prohodului Domnului.
La final, cartea cuprinde și anexe pentru cinci dintre acestea: Denia Canonului Mare; Denia Acatistului; Denia din seara Duminicii Floriilor; Denia de luni seara în Săptămâna Mare și Denia de marți seara în Săptămâna Mare.
Deniile sunt slujbele de seară din Postul Mare în cadrul cărora se săvârșește Utrenia zilei următoare, ca o formă de priveghere prelungită. Slujbele speciale numite Denii reamintesc și actualizează liturgic episoadele pline de suferință prin care a trecut Mântuitorul Iisus Hristos în ultimele zile ale vieții Sale pământești.
Prima în rândul acestor utrenii cu rânduială specială este Denia Canonului Mare, care deschide și această carte de cult. Slujba se săvârșește miercuri seara în a cincea săptămână a Sfântului și Marelui Post, în care ne aflăm, în cadrul căreia este rostit în integralitate Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul, alcătuire imnografică ce s-a rostit fragmentat și în primele patru zile ale Postului Mare. Slujba cuprinde și viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, căreia îi este dedicată și Duminica a 5-a din Postul Mare. Canonul cel Mare este un lung imn liturgic, alcătuit din 250 de tropare, grupate în nouă cântări, fiind una dintre cele mai impresionante creații ale imnografiei creștine.
Potrivit rânduielii, vineri, la ceas de seară, în bisericile ortodoxe va fi săvârșită slujba specială a Deniei, care este Utrenia sâmbetei din Săptămâna a 5-a din Postul Mare, în cadrul căreia va fi rostit imnul Acatist al Bunei Vestiri. La anexe, cartea „Deniile din Postul Mare” cuprinde și istoria celor trei evenimente din perioada Imperiului Bizantin, când Maica Domnului a salvat în chip minunat Constantinopolul de mânia păgânilor: „Minunea întâi asupra sciților și perșilor”; „Minunea a doua asupra saracinilor” și „Minunea a treia asupra agarenilor”.
Săvârșirea deniilor va continua și pe parcursul Săptămânii Sfintelor Pătimiri, începând din seara Duminicii Floriilor și încheindu-se în Vinerea Mare, cu Denia Prohodului Domnului.
Postul Sfintelor Paști cuprinde postul de 40 de zile, numit și Postul Mare, la care se adaugă și Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului, cunoscută și sub numele de Săptămâna Mare.