Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Cine are dreptate?
Până la un punct, relativitatea și cuantica, cele două mari teorii ale fizicii moderne, au obiecte de aplicare diferite - simplificând: macrouniversul cosmic, respetiv microuniversul atomic -, deci n-ar fi nevoie să se pună de acord. Numai că lucrurile nu sunt atât de simple și de tranșante.
Mecanica cuantică susține că universul urmează reguli necunoscute, iar particulele și energia se comportă în moduri ciudate și incerte. În plus, ea presupune că spațiul este static. Dar relativitatea afirmă că acest lucru este total greșit: spațiul este dinamic, se poate curba, întinde și comprima! Îl putem vedea curbându-se în jurul obiectelor grele, precum găurile negre sau Soarele.
De altfel, se observă că galaxiile se îndepărteză de noi din ce în ce mai repede. Dând ceasul înapoi, ar reieși că a fost cândva mai dens. Așa a apărut teoria Big Bang: un punct de densitate infinită, numit singularitate, care a explodat și de-atunci totul se expandează. Relativitatea nu poate preciza însă cum ar fi așa ceva posibil și cu atât mai puțin ce-a fost înainte!
N-a fost nimic, spune cuantica, pentru simplul motiv că universul a existat dintotdeauna. Probabil că relativitatea și cuantica se vor împăca doar atunci când vor accepta că universul a fost creat...