Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
„Cuvânt primenit pentru Sfânta Liturghie”
În decursul celor 11 ani de apariţie neîntreruptă, săptămânalul „Lumina de Duminică” s-a remarcat în mod deosebit prin calitatea articolelor publicate. Pasul de la lectura lejeră a cotidianului „Lumina” spre mai elevata abordare teologică, socială şi culturală a periodicului „Lumina de Duminică” a înregistrat în timp progrese considerabile. Textele de opinie, documentarele sau reportajele lucrate minuţios au câştigat sute de cititori fideli, dedicaţi spiritului ortodox în cea mai autentică manifestare scrisă. Predicile din fiecare număr pot fi cu siguranţă puncte de reper duhovnicesc, atunci când vine vorba de documentarea credincioşilor pentru tema pericopei evanghelice duminicale. Aceste texte, luate în ansamblul lor, sunt într-adevăr izvor de învăţătură duhovnicească, număr de număr îmbogăţite cu idei noi, interpretări de calitate, trimiteri la textele Sfinţilor Părinţi etc. Se vede aşadar că, pentru „Lumina de Duminică”, condeiul semnatarilor trebuie să fie mai bine ascuţit decât în restul săptămânii. Autorii textelor, incluzând aici pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care dă tonul efectiv la această lucrare „de Duminică”, sunt profesioniști. Asemenea lor, şi subiectele expuse sunt bine alese, echipa redacţională dorind astfel să gireze tonusul şi garanţia de calitate.
Cu toate acestea, există şi câteva puncte pe care, socotesc, editorii le-ar putea trece la capitolul „de îmbunătăţit”. M-aş opri la textele de atitudine, înlocuite ce-i drept cu „opinia duminicală”, care totuşi ar trebui să fie mai incisive. Nu mă refer aici la sensul agresiv, ci la abordarea tranşantă a unor realităţi pregnante, multe din ele generate de mediul jurnalistic actual.
Avem nevoie, ca cititori ai „Ziarului Lumina”, de această atitudine onestă şi mărturisitoare, care să treacă dincolo de stereotipul limbajului, să demoleze idolii ateismului agresiv, promovat în scris de unele trusturi de presă actuale. Pe de altă parte, mi-aş dori să existe o rubrică de întrebări şi răspunsuri, adresate unor categorii de vârstă. Această practică am remarcat-o într-o publicaţie creştină, căreia nu îi dau numele, prin care se ajungea mult mai uşor la identificarea, într-un mod simplu, a unor adevăruri monumentale.
Cu aceste gânduri, în acest an omagial 2016, al educației religioase a tineretului creștin-ortodox și comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Ivireanul și al tipografilor bisericești, ţin să mulţumesc săptămânalului „Lumina de Duminică” pentru cei 11 ani de gând și „cuvânt primenit pentru Sfânta Liturghie”. În contextul unei profunde trăiri ortodoxe, redescoperite periodic în paginile unui ziar creştin, aducem în dar tradiţionala urare de „la mulţi ani!” şi „la mai multă luminare!” pentru cât mai mulţi fraţi de-ai noştri întru Hristos Domnul!
* Dr. Nicolae Vîlvoi, comisar-şef de poliție, Craiova, Dolj