Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
De ce se tem demonii la creştini?
Bucuria împărtăşirii cu Hristos euharistic este permanentă în sufletele noastre. Sfinţii Părinţi sunt unanimi în arătarea rolului covârşitor pe care-l are cuminecarea cu Trupul şi Sângele lui Hristos pentru mântuirea noastră. „Căci acestea, adică Trupul şi Sângele Domnului, care intră în alcătuirea sufletului şi trupului nostru, netopindu-se, nestricându-se, netrecând în ceea ce dăm afară, rămâne în fiinţa noastră ca pricină a păstrării noastre, ca mijloc de curăţire a toată întinăciunea.“
Istorioara de astăzi, aleasă din Pateric, vine să ne confirme că unirea cu Hristos înseamnă împărtăşirea continuă de viaţa cea dumnezeiască.
Scrie în Pateric că un bărbat sfânt, care avea putere asupra duhurilor necurate, pe numele lui Ioan de Bostra, a întrebat pe demonii care locuiau în nişte tineri zicând: „De care lucruri vă temeţi voi la creştini?“ Aceştia au răspuns: „Aveţi cu adevărat trei lucruri mari: unul pe care-l puteţi atârna de grumazul vostru; unul cu care vă spălaţi în Biserică; şi unul pe care-l mâncaţi în adunare“. După aceste cuvinte, Sfântul Ioan i-a întrebat din nou: „Dintre acestea trei, de care vă temeţi mai mult?“ Iar diavolii i-au răspuns: „Dacă aţi păzi bine aceea cu care vă împărtăşiţi, n-ar putea nimeni din noi să facă rău vreunui creştin“. Deci lucrurile de care se tem răufăcătorii draci mai mult decât toate sunt Crucea, Botezul şi Cuminecătura sau Împărtăşania. (Adaptare de Augustin Păunoiu după o pildă din Filocalia, vol. 8, EIBMO, 2013)