Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Dincolo de siguranță și frică
Așadar, astăzi trăim acest uimitor paradox în care cu cât oamenii își înmulțesc asigurările cu atât li se înmulțesc și fricile, iar acest fapt a generat apariția unui soi special de frică, ca un fel de rezultantă, care este frica existențială de ceea ce va urma să se întâmple. Însă aici se pot distinge vădite semne eshatologice, vestitoare de viitoare transformări radicale în viața oamenilor, după cum însuși Mântuitorul a prorocit:
„Iar oamenii vor muri de frică şi de așteptarea celor ce au să vină peste lume, căci puterile cerurilor se vor clătina. Şi atunci vor vedea pe Fiul Omului venind pe nori cu putere şi cu slavă multă” (Luca 21, 26-27).
Poate că nu întâmplător și starețul Anatolie cel tânăr de la Optina a alcătuit, în anul antihristicei Revoluții bolșevice din Rusia, următoarea rugăciune în care există o interesantă raportare la frică:
„Izbăveşte-mă, Doamne, de ademenirea antihristului celui rău și fără frică de Dumnezeu, și scapă-mă de mrejele lui în pustia cea tainică a mântuirii Tale. Dăruiește-mi, Doamne, tăria și bărbăția mărturisirii puternice a Sfântului Tău Nume, ca să nu mă depărtez, nici să mă lepăd din pricina fricii diavolești de Tine, Mântuitorul şi Răscumpărătorul meu, nici de Sfânta Ta Biserică. Ci dă-mi mie, Doamne, ziua şi noaptea, plângere şi lacrimi pentru păcatele mele şi cruță-mă pe mine, Doamne, în ceasul Înfricoșătoarei Tale Judecăți! Amin.”
În final, ar trebui subliniat cu tărie că, în ciuda tuturor nenorocirilor, viața creștinului nu este în nici o situație fără nădejde. Sfinții Părinți au învățat, într-un glas, că leacul tuturor fricilor omenești, care au o origine pătimașă și în ultimă instanță diavolească, este frica de Dumnezeu, care nu este propriu-zis o frică, ci o teamă de a nu-L pierde prin păcatele noastre; este, așadar, simțământul unei legături de dragoste, pe care te temi s-o pierzi, pentru că în afara acesteia nu există nimic vrednic de om sau, mai exact spus, în afara acestei relații nu există nimic.