Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
Evanghelie și actualitate - meditații în timpuri pandemice
Citind aceste paupere rânduri, cineva s-ar putea întreba: la ce mai este nevoie de meditație astăzi? Fiind prins în angrenajul unor mecanisme care-l obligă, nolens-volens, să fie pragmatic, mai are omul zilelor noastre nevoie să mediteze?” (p. 12), se întreabă retoric protos. dr. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu, în ultima sa apariție editorială, intitulată „Evanghelie și actualitate - meditații în timpuri pandemice”, Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2022.
Volumul cuprinde 49 de predici și meditații susținute de autor, în perioada anilor pandemici 2020- 2021, la Radio Renașterea (Cluj- Napoca) și Radio Someș (Bistrița). Pentru folosul duhovnicesc, dar și pentru a stârni și mai mult interesul lecturării acestei cărți, redau fidel titlul câtorva predici și meditații - lăsându-vă oportunitatea ca pe restul să le descoperiți în carte -, fără a face un clasament sau a le considera pe unele mai importante decât altele, pentru că fiecare își are rostul ei în urcușul duhovnicesc al fiecăruia dintre noi. Astfel, puteți citi: „Hristos- Fiul vorbește unei inimi de mamă”, „Bogăția, fariseismul și Împărăția lui Dumnezeu”, „Vama omenească și cea divină”, ,,Crucea - de la asumare la răsplată”, „Între milostenia umană și cea divină”, „«Finicul» de pe cale și cel din sufletele noastre”, „Teologia la feminin”, „Setea și feluritele ei forme de astâmpărare”, „Dragostea care tămăduiește” și altele.
Prefața cărții, intitulată „Crâmpeie de asceză literară și spirituală a condeiului și minții, de inspirație biblică” (pp. 9-11), este semnată de Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, care afirmă că volumul este „un exercițiu de asceză literară și spirituală a condeiului și a minții, care încearcă să privească în mod personal, dar să și tragă folos și să aducă în actualitate diferitele înțelesuri ale pericopelor Noului Testament”.
În cuvântul autorului, intitulat „Meditația și contextul pandemic” (pp. 12-13), sunt argumentate motivele care au dus la apariția acestei cărți, iar pr. Maxim mărturisește că a citit și a scris despre Evangheliile duminicale „cu ochii și inima unui copil curios” și mai adaugă că „ceea ce-am spus acolo îmi sună în primul rând mie. Căci aidoma cuvintelor de învățătură, nu mi-am dorit niciodată a face simple exerciții de retorică. Ci am vrut mereu să-mi vorbesc mie și să înțeleg ce-ar vrea Domnul să-mi spună prin prisma celor citite. Ba mai mult, dat fiind faptul că era vorba despre meditații, am încercat să plasez la finele fiecăreia dintre ele un îndemn și să las cititorului posibilitatea ca, adăstând asupra lor, să descopere singur noi sensuri”.
Noua apariție editorială a părintelui Maxim, scriitor cunoscut - semnatar a 34 de volume și a peste 300 de studii și articole științifice, este o continuare a cărții „Gânduri de pandemie” (Editura Renașterea, Cluj- Napoca, 2020).