Singurul lucru pe care mi-l doresc anul acesta este să fiu mai bun. Asta mi-am dorit şi anul trecut. La fiecare început de an, de fapt. Dar nu mi s-a îndeplinit niciodată dorința. Puteam, fără nici o îndoială,
Fapte şi atitudini
Doctorul Karl Meninger, un celebru pishiatru american din secolul trecut, obişnuia să spună: „Atitudinile sunt mai importante decât faptele“. Acesta e un adevăr pe care toţi ar trebui să-l ţinem minte şi să ni-l repetăm cât de des. Indiferent peste ce dăm în viaţă, oricât de dificil sau imposibil ar părea acel lucru, nu este atât de important ca atitudinea cu care îl abordăm. Faptul că întâmpinăm un lucru cu un complex de inferioritate sau cu încrederea că Dumnezeu este cu noi spre a ne ajuta va determina reuşita sau eşecul. Franklin D. Roosevelt, preşedinte al Statelor Unite ale Americii între 1933 şi 1945, s-a confruntat cu paralizia de pe urma unei poliomielite şi a reuşit să o biruiască datorită atitudinii sale. Cineva spunea că „întregul ocean nu poate scufunda o corabie dacă apa nu intră în ea“. Ceea ce se întâmplă cu noi nu este la fel de important precum ceea ce se întâmplă în noi. Atitudinile sunt mai importante decât faptele, căci ele au puterea de a crea noi fapte şi noi împrejurări.
În acelaşi sens mărturiseşte şi Sfântul Apostol Pavel când spune: Noi suntem în toate „pătimind necaz, dar nu striviţi, lipsiţi, dar nu deznădăjduiţi; prigoniţi, dar nu părăsiţi; doborâţi, dar nu nimiciţi“ (2 Cor. 4, 8-9). Împrejurările vieţii Sfântului Pavel erau descurajatoare, dar credinţa lui în Hristos a dat naştere unei atitudini ce s-a ridicat deasupra împrejurărilor. (Preluare din lucrarea Vitamine duhovniceşti, vol. I, Anthony M. Coniaris, Editura Sophia, 2009)