Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Învierea lui Hristos, fundamentul credinței noastre
În cele 40 de zile ale sărbătorii pascale, noi, creștinii ortodocși, trebuie să ne aplecăm cu acrivie asupra sensurilor teologice ale Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Serghei Bulgakov scrie că „Învierea lui Hristos este sărbătoarea întregii lumi creștine, însă nicăieri nu este atât de luminoasă ca în Ortodoxie”. În centrul teologiei ortodoxe stă Învierea lui Hristos.
Adevărul Învierii Domnului definește întreaga învățătură de credință ortodoxă. Pentru noi Hristos Cel înviat este Mântuitorul neamului omenesc, care ne-a adus de la moarte la viață și de pe pământ la cer.
La trei zile după moartea Sa pe Cruce pentru mântuirea noastră, Hristos Domnul Vieții a înviat și timp de 40 de zile până la Înălțarea Sa la cer S-a arătat Femeilor Mironosițe, Ucenicilor Săi și la câteva sute de „frați”, după cum aflăm din Sfânta Scriptură a Noului Testament: „Și înviind dimineața, în ziua cea dintâi a săptămânii (Duminică), El S-a arătat întâi Mariei Magdalena...” (Marcu 16, 9); „Iată, Iisus le-a întâmpinat, zicând: Bucurați-vă!” (Matei 28, 9); „S-a arătat în alt chip, la doi dintre ei, care mergeau la o țarină” (Marcu 16, 12); „Care ziceau că a înviat cu adevărat Domnul și S-a arătat lui Simon” (Luca 24, 34); „Pe când cei unsprezece ședeau la masă, li S-a arătat și i-a mustrat pentru necredința și împietrirea inimii lor, căci n-au crezut pe cei ce-L văzuseră înviat” (Marcu 16, 14); „Și după opt zile, ucenicii Lui erau iarăși înăuntru, și Toma împreună cu ei. Și a venit Iisus, ușile fiind încuiate, și a stat în mijloc și a zis: Pace vouă!” (Ioan 20, 26); „Iisus S-a arătat iarăși ucenicilor la Marea Tiberiadei...” (Ioan 21, 1); „Iar cei unsprezece ucenici au mers în Galileea, la muntele unde le poruncise lor Iisus. Și văzându-L, I s-au închinat, ei care se îndoiseră” (Matei 28, 16-17); „În urmă S-a arătat deodată la peste cinci sute de frați...” (I Corinteni 15, 6).
Din aceste versete din Noul Testament vedem că Domnul Iisus Hristos înviat S-a arătat Mariei Magdalena, apoi celorlalte Femei Mironosițe venite împreună cu ea la mormânt în prima zi a săptămânii, apoi celor doi ucenici în drum spre Emaus.
Tot în această zi, pe care noi creștinii o numim Duminică, Se arată lui Petru, iar mai târziu celor zece ucenici fără Toma, după care la opt zile de la Înviere, celor unsprezece Apostoli împreună cu Toma. Urmează arătările către ucenici din Galileea, de la Marea Tiberiadei și de „la muntele unde le poruncise”. La aceste relatări evanghelice se adaugă și mențiunea Sfântului Apostol Pavel, care spune că Domnul înviat S-a arătat „la peste cinci sute de frați”. Acești oameni sunt martori ai Învierii lui Hristos, care au avut bucuria de a se întâlni cu El și să-L vadă cu Trupul Său înviat purtând stigmatele Răstignirii.
Și noi suntem chemați să ne întâlnim cu Hristos Euharistic la Sfânta Liturghie din fiecare Duminică și să sărbătorim Învierea lui Hristos care este fundamentul credinței noastre și al nădejdii că vom învia și noi la a doua Sa venire, când vom da răspuns la Înfricoșătoarea Lui Judecată.