În zilele noastre, călătoriile, pelerinajele, excursiile constituie tot atâtea variante ale omului de a se deconecta de la viața cotidiană, de a descoperi frumusețile lumii, dar și de a-și odihni sufletul î
Invitatul săptămânii: Duminica, sărbătoarea creştină a bucuriei
Calendarul creştin este o minunată împărţire a timpului. Duminicile sunt înşiruite ca nişte pietre de hotar care orientează viaţa noastră mereu către înălţime, către desăvârşire, către sfinţenie.
Anul bisericesc debutează cu luna septembrie, dar ciclul duminical se orânduieşte începând cu cea mai sfântă şi aleasă zi a anului: Duminica Învierii sau a Sfintelor Paşti, urmată apoi de şase duminici, după Paşti, care prelungesc bucuria sfântă a biruinţei vieţii asupra morţii. În tot acest răstimp cântăm: „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le“. Substituim şi salutul obişnuit de „Bună ziua“ cu creştinescul „Hristos a înviat!“. E o schimbare necesară în viaţa noastră. Monotonia nu-i favorabilă sufletului. Mereu e nevoie de revigorare morală. Ultima dintre aceste duminici din perioada pascală e a Sfinţilor Părinţi, a patriarhilor, profeţilor, a drepţilor Vechiului Testament, a Maicii Domnului, a tuturor de Dumnezeu cugetătorilor Părinţi ai Bisericii, a mucenicilor, a pustnicilor şi a tuturor celor care au transpus în viaţa lor adevărurile Sfintei Evanghelii.
Duminica imediat următoare este a Rusaliilor, a Pogorârii Sfântului Duh dintru înălţimea întru care S-a reîntors Hristos Domnul şi Mântuitorul sufletelor noastre. Este duminica în care s-a întemeiat Biserica, adică s-a pus început împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ. Este momentul în care cea de a treia Persoană a Dumnezeirii celei unice şi-a început lucrarea sfinţitoare în sânul întregii creaţii.
Urmează un ciclu de treizeci şi patru de sfinte duminici, toate fiind însemnate în calendar prin formula: „de după Rusalii“. Între ele, cam pe la jumătate ciclului, se află încă două duminici care încadrează sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, din data de 14 septembrie, apoi încă alte două duminici care încadrează praznicul Naşterii Domnului şi, în fine, alte două duminici care încadrează sărbătoarea Bobotezei. Aceste şase duminici segmentează ciclul de treizeci şi patru de duminici de după Rusalii în trei momente ale anului liturgic.
Ultima parte a ciclului duminical este alcătuit din opt duminici: două pregătitoare şi şase ale Sfântului şi Marelui Post al Paştilor.
Toată viaţa creştinilor se desfăşoară, ca într-o perfectă cadenţă, după acest ciclu duminical.
Părintele nostru ceresc ne adună iară şi iară spre a ne hrăni duhovniceşte în sfintele Sale sălaşuri. Ne odihneşte trupurile şi ne luminează sufletele. Bucuria comuniunii, a împărtăşirii cu Sfintele şi de viaţă făcătoarele Taine ne inundă toată fiinţa şi ne dă putere spre a birui ispitele, spre a ne tămădui şi alina suferinţele. Cât har, câtă bucurie şi câtă milostivire dumnezeiască aduc în viaţa noastră sfintele duminici, aceste zile cu adevărat binecuvântate, sfinte şi mântuitoare!