Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Iubeşte şi dă drumul
Povestea de astăzi are un titlu cel puţin ciudat. Se cheamă „Iubeşte şi dă drumul”. Din experienţă ştim că ceea ce iubim vrem să rămână cu noi, să ne aparţină necontenit, fără întrerupere. „Iubeşte şi dă drumul” istoriseşte o situaţie petrecută în sânul prea multor familii din ziua de astăzi şi are în vedere anumiţi copii.
Ioana era mama unei adolescente în jurul căreia se învârtea întreaga familie. Tânăra fiică era sursa tuturor problemelor şi conflictelor din acea familie. Fata consuma droguri, avea prieteni dubioşi, îşi pierduse interesul pentru studiu, lipsea de acasă după căderea nopţii, începuse să bea.
Părinţii sufereau foarte mult din cauza ei. Indiferent de ceea ce făceau, totul părea să fie greşit. Dacă manifestau atenţie, grijă şi iubire faţă de fiica lor, ea le întorcea spatele. Dacă se enervau pe ea, comunicarea, care şi aşa era în aer, devenea cu totul inexistentă. Fiecare dintre părinţi se simţea jignit, cu un gust amar, cu lacrimi pe obraz. Ce puteau face când nimic nu mergea?
În mijlocul acestei dileme, Ioana a avut un vis. Visă că se afla în vacanţă, la mare şi că, plimbându-se pe plajă, a găsit un delfin adus pe mal de ape. Ioana ştia că delfinul va muri dacă nu-l va duce nimeni în apă. De aceea a încercat să-l ajute, dar mamiferul marin, atunci când femeia s-a apropiat de el, a devenit neliniştit. Zbaterea lui îi făcea imposibilă salvarea. Ce mai putea să facă Ioana? Doar să lase delfinul să sucombe pe mal. Sau poate nu. Mai exista altă soluţie? Se pare că da. A lăsat delfinul până când acesta nu a mai avut atâta putere să reacţioneze violent. L-a învelit în prosoape umede, după care l-a târât în apă. Astfel delfinul a fost salvat.
Morala acestei pilde este următoarea: oricât ar fi de greu şi chinuitor, sunt momente când trebuie să stai şi să aştepţi. Când îngrijeşti de cineva, indiferent ce faci, poţi greşi. Există un risc să faci o greşeală, riscul ca alegerea făcută într-un moment să nu se dovedească, în perspectivă, a fi cea mai bună. Tu crezi că ceea ce faci este rezonabil şi moral corect, dar ai putea să faci rău. De aceea trebuie să fii disponibil fără să controlezi. Trebuie să ai încredere fără să manipulezi. Trebuie să iubeşti şi să dai drumul. (Augustin Păunoiu, prelucrare după George W. Burns, 101 poveşti vindecătoare pentru adulţi, Editura Trei, 2012)