Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Luminaţi-vă faţa: Spaţii de dialog
Există câteva instituţii culturale tradiţionale fără de care citadela Iaşi, situată acum la marginea geo-politică estic-europeană, ar fi de neconceput: bisericile, şcolile, bibliotecile, instituţiile de spectacol, revistele de cultură („Dacia literară“, „Convorbiri literare“, „Timpul“, „Feed Back“ etc.), editurile (de la Polirom la Junimea) ş.a..
Între aceste instituţii de reper şi de prestigiu se află şi muzeele literare. Iaşii deţin prioritate naţională din punctul de vedere al muzeografiei literare, având în vedere faptul că prima casă memorială deschisă pentru public a fost Bojdeuca lui Ion Creangă (în anul 1918). La fiecare sfârşit de an, în mod tradiţional, dascălii, preoţii, copiii, artiştii vin să-l colinde pe autorul „Amintirilor din copilărie“, într-o formulă ritualică unică. Actualmente, reţeaua Muzeului Literaturii Române din Iaşi însumă 12 muzee şi case memoriale literare ieşene, cu un tezaur cultural-patrimonial impresionant (cărţi rare, manuscrise, valori de artă, mobilier de epocă, obiecte care au aparţinut scriitorilor, cărturarilor noştri reprezentativi, de la mitropolitul Dosoftei la Eminescu, de la Vasile Pogor la Nicolae Gane, de la Constantin Negruzzi la Mihail Sadoveanu, de la Otilia Cazimir la G. Topîrceanu etc.). Pe lângă programul propriu-zis de vizitare, aceste 12 distincte şi dinamice instituţii oferă publicului un larg evantai de manifestări culturale, care cuprind amiezi sau seri literare (la Bojdeucă, la casa „Pogor“, la casa „Dosoftei“, la „Sadoveanu“, la casa „V. Alecsandri“ din Mirceşti etc.), sărbători tradiţionale („Bunavestire“ - la casa „Pogor“, Zilele Bojdeucii, Zilele „Sadoveanu“, Zilele „Alecsandri“, Zilele „Dosoftei“, „Lunca amintirilor“ - la casa „Negruzzi“, din Hermeziu-Trifeşti etc.), lansări de cărţi şi de reviste culturale, medalioane, evocări, aniversări, concursuri şi festivaluri de creaţie literară, colocvii, simpozioane, prelecţiuni, teatru, muzică ş.a. Într-un cuvânt, muzeele literare ieşene se constituie într-o permanentă invitaţie la vizitare, dialog şi reflecţie - în context naţional şi european. Nouă nu ne rămâne decât să vă spunem „Mulţi ani“, cu armonie, înţelegere şi credinţă în cele spirituale.