Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Măsură şi valoare
Astăzi am ales să vorbim despre măsură şi valoare. Sunt două cuvinte care s-au demonetizat în ultima perioadă. Şi totuşi, viaţa fără măsură este de neimaginat. În fiecare zi măsurăm şi cântărim lucrurile cu care avem de-a face. Luăm măsurile.
Cuvântul „măsură” înseamnă la origini măsurarea lucrurilor care nu aveau o măsură. A măsura corect presupune să găseşti limita exactă. Termenul grecesc pentru măsură este metron şi el semnifică etalonul corect pentru tot ceea ce era de măsurat.
Măsura nu se referă doar la distanţe, la spaţii, ci şi la fapte, la gânduri. Cine are măsura corectă asupra propriei persoane este un om echilibrat. Măsura dreaptă în viaţa oamenilor aduce acestora starea de bine. Dreapta măsură e o virtute care dă valoare vieţii noastre. Poate cea mai mare virtute. Cei lipsiţi de măsură îşi pierd propria valoare. Cunoaştem acest lucru pentru că îl întâlnim în economie: când sunt produse bunuri fără măsură, adică în surplus, în exces, acestea îşi pierd valoarea. Valoarea este aceea care face viaţa să merite trăită. Valoarea păzeşte măreţia vieţii. Şi tot valoarea, termen care provine din limba latină, de la cuvântul valere, care înseamnă a fi sănătos, este sursa sănătăţii. Valoarea măsurii protejează şi sănătatea omului, şi sănătatea societăţii.
Dacă ne uităm în lumea în care trăim astăzi, vedem peste tot lipsa de măsură. Problema excesului este cauza tuturor nemulţumirilor noastre, a bolilor noastre. Deseori auzim: prea multe obligaţii, prea multă presiune, prea mult zgomot, prea multe oferte, fie că e vorba de mode sau de tendinţe ale modelelor de gândire. Am pierdut măsura în toate şi avem în permanenţă sentimentul că suntem în criză.
Înapoi la măsură este un îndemn care trebuie să ne călăuzească pe toţi. Pentru că măsura nu este acelaşi lucru cu mediocritatea, ci capacitatea de a evita excesele care ne dau tot mai mult târcoale în vremea noastră. (Augustin Păunoiu, adaptare după Anselm Grün, "Arta de a găsi dreapta măsurăÎ, Editura All, 2015)