Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Mitropolitul Prokopios de Nea Krini şi Kalamaria a trecut la cele veşnice
În ziua de 8 aprilie (Miercurea Mare) a acestui an, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, am luat parte, în Catedrala „Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Hristos“ din Kalamaria (Tesalonic, Grecia), la slujba de înmormântare a Înaltpreasfinţitului Părinte Prokopios, Mitropolitul de Nea Krini şi Kalamaria. Înmormântarea a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi al Întregii Grecii, înconjurat de un sobor de mitropoliţi din Biserica Ortodoxă a Greciei, preoţii şi diaconii Mitropoliei de Nea Krini. Au participat reprezentanţi ai conducerii de stat şi locale, ai armatei, politicieni şi sute de credincioşi.
Vrednicul de pomenire Mitropolit Prokopios Georgantopoulos s-a născut în 1932 în oraşul Pireu. A absolvit Facultatea de Teologie din Atena. A fost hirotonit diacon în 1956, iar preot în 1960. A slujit la Catedrala „Sfânta Treime“ şi la Biserica „Sfântul Spiridon“ din Pireu, fiind preot slujitor, predicator, duhovnic, paroh şi preşedinte al consiliilor parohiale ale acestor parohii. A fost mulţi ani membru al comitetului de conducere al Azilului „Sfântul Spiridon“ şi al Şcolii de Meserii pentru fete din Pireu. Mitropolit, pentru nou-înfiinţata Mitropolie de Nea Krini şi Kalamaria, a fost hirotonit pe 26 mai 1974. A trecut la cele veşnice pe 6 aprilie 2015, după o îndelungată suferinţă.
În cuvântările de la sfârşitul slujbei Înmormântării, ierarhi, preoţi şi mireni au subliniat personalitatea duhovnicească şi activitatea pastorală a Mitropolitului Prokopios. Printre cele mai importante realizări ale sale se numără: construirea a 18 biserici şi refacerea altor 6; „săvârşirea a 62 de hirotonii şi hirotesii de iconomi, iconomi-stavrofori şi arhimandriţi; construirea sediului mitropoliei şi a Reşedinţei episcopale; acoperirea nevoilor oamenilor (prin Magazinul social, prin mesele iubirii creştine, prin băncile donării de sânge, prin vizitele la spitalele «Maica Domnului» şi «Sfântul Pavel»); îndrumarea tinerilor prin şcolile catehetice din enorii, construirea Fundaţiei sociale «Mantoukeion», a Azilului de bătrâni «Kreoyzeion» ş.a.“ (după cum a subliniat Episcopul Clement al Methonei, secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei).
Ierarh credincios, simplu, neostenit în activitatea pastorală, iubit de clerul şi de credincioşii săi, Înaltpreasfinţitul Prokopios a fost - în acelaşi timp - un prieten al poporului român şi al Bisericii Ortodoxe Române. Veşnică să-i fie pomenirea acestui vrednic ierarh al Bisericii Ortodoxe! (Preot Daniel-Alexandru Bărîcă)