Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Monahul Gherasim (Iorgu) Cosma, luptător pentru Biserică şi neam (II)
Datele referitoare la viaţa monahului Gherasim (Iorgu)-Cosma şi întâmplarea morţii lui le datorăm unui vechi fotograf român, I. Niculescu, care a luat hotărârea de a pune în lumină portretele tuturor eroilor noştri, „care şi-au dat tributul de sânge pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei, atât ale eroilor de la 1848, cât şi ale celor de la 1877-1878, aşa că fiecare autoritate civilă sau militară, fiecare şcoală din sat sau din oraş, fiecare Cazarmă sau Corp de Armată, fiecare bun român, cetăţean şi patriot, trebuie să posede ca nişte documente de mare preţ aceste tablouri istorice originale ale veteranilor noştri luptători, căci numai în ele, ca într-o carte vorbitoare, pururea deschisă, se poate oglindi curat şi desăvârşit geniul românesc: faptele istorice, patriotice şi eroice ale neamului nostru...“
Între cei care l-au omagiat pe Gherasim (Iorgu) Cosma s-au numărat şi editori de cărţi poştale ilustrate, contemporani, ce i-au cunoscut faptele. Astfel, Editura Em. M. Grünberg, precum şi cea a Fraţilor M. Craja, ambele din Bucureşti, au publicat diferite vederi înfăţişând monumentul eroului, după imagini realizate la sfârşitul anului 1902 sau în 1903. Astăzi, casa din spate nu mai există, iar vulturul de bronz de deasupra medalionului a dispărut (după decembrie 1989, iar nu în timpul comunismului!).
Din mărturiile unor apropiaţi am mai putea adăuga câteva aspecte din viaţa şi activitatea sa:
S-ar spune că şi regele, prezent la jubileu, ar fi întrebat: Cine-i acel monah cu pieptul plin de decoraţii din fruntea convoiului ce trece prin faţa Noastră?
Cei din preajma regelui aproape nu ştiau ce să răspundă. Şi tocmai acest erou avea să moară a doua zi, singur, flămând, obosit, bolnav, într-un azil de săraci, căci nici acolo nu găsise un pat ori ceva de mâncare, neavând cu ce să plătească.
Trezită dintr-odată din indiferenţă şi ignoranţă faţă de valorile autentice naţionale, opinia publică, aşa cum se întâmplă de obicei, când nimic nu mai foloseşte celui în cauză, a aflat că pe pardoseala azilului a murit un erou, pe care doar cu o zi înainte mulţimea îl aclamase.
După ce a fost identificat, trupul neînsufleţit al bravului monah a rămas în Biserica „Sfântul Gheorghe-Nou“ din centrul Capitalei, unde cu 13 ani înainte fusese depus şi poetul naţional Mihai Eminescu. Au fost aduse coroane, s-au ţinut discursuri elogioase, s-a cerut iertare etc.
Slujba înmormântării a fost oficiată de episcopul Pimen al Dunării de Jos. Mulţime de lume l-a însoţit pe ultimul drum spre Mănăstirea Cernica, unde a fost înmormântat, la 15 mai 1902. Drapele, soldaţi în uniforme strălucitoare, flori, lacrimi, cuvântări, etc. În curtea bisericii se aflau: Delegaţia Uniunii Studenţilor cu drapel albastru, Asociaţia generală a studenţilor, Societatea de ateliere militare, societăţile Peleş, Vârful cu dor, Independenţa frizerilor, toate cu drapele. Înfăşurat în drapelul tricolor, sicriul abia se mai vedea de mulţimea coroanelor de flori.
Aflând de moartea sa, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 15 mai 1902, a luat în dezbatere problema acestui monah. În cadrul discuţiilor, episcopul Pimen Georgescu, atunci titular la Episcopia Dunării de Jos (1902-1909), prin cuvinte frumoase a arătat meritele curajosului ostaş. Din cuvântul elogiator rostit de episcopul Pimen al Dunării de Jos consemnăm: Mergi dar suflet de viteaz, ridică-te sus în locaşurile cereşti, unde vei găsi sufletele alor tăi tovarăşi şi de acolo priviţi către fosta voastră patrie, pentru a cărei glorie aţi trăit, aţi luptat şi aţi murit!
Înmormântarea sergentului Iorgu, monahul Gherasim Cosma, a fost o grandioasă demonstraţie de solidaritate umană. Miile de oameni veniţi să-l vadă pe viteazul sergent-monah, ajunşi împreună cu carul mortuar la Mănăstirea Cernica, au aflat că înmormântarea s-a amânat pentru a doua zi, întrucât iniţial i se destinase loc de veci într-o parcelă lângă cripta mitropolitului Nifon al Ungrovlahiei. S-a revenit apoi, căutându-se mormânt pe aleea principală, în faţa arhondaricului, cu cea mai frumoasă poziţie în vremea aceea.
Monahul Gherasim a rămas, după cum s-a spus, ca un act de acuzare faţă de nepăsarea unora pentru eroi, dar şi ca mărturie în piatră şi bronz pentru generaţii, o dovadă că poporul ştie să-şi preţuiască şi să nu-şi uite eroii. Mari bărbaţi ai vremii s-au recules cu respect la mormântul său, cu inima pătrunsă de durere.
Moartea sa a îndurerat inimile tuturor celor care l-au cunoscut. În diferite cuvântări ţinute cu prilejul înmormântării sale, s-a elogiat figura viteazului care a ţinut la inimă drapelul ţării şi Sfânta Cruce.
Dar peste toate acestea rămâne în memoria nescrisă a neamului nostru imaginea unui călugăr simplu care şi-a iubit în mod desăvârşit, până la sacrificiul suprem, Biserica, neamul, patria şi care, sfârşind singur, bolnav, obosit şi flămând într-un loc părăsit de toţi, a avut bucuria de a mai cuprinde încă o dată cu privirea visul împlinit al tinereţilor sale: o Românie nouă, liberă şi independentă.
Gherasim (Iorgu) Cosma a avut o viaţă de poem, extrem de glorioasă şi-apoi cumplit de tristă.
Post Scriptum
Mulţumiri părintelui protosinghel Ignatie Grecu, secretarul Mănăstirii Cernica, pentru trimiterea unor materiale (fotocopii) ale articolelor apărute în presa vremii despre monahul Gherasim.
Am folosit date publicate iniţial în ziarul Universul literar, în revista Patriarhiei Române, Biserica Ortodoxă Română (Monahul Gherasim-Iorgu Cosma, luptător în Războiul neatârnării, de drd. Alexandru M. Ioniţă) şi în articolul domnului Dumitru Negoiţă, Iorgu Cosma - Eroul naţional din comuna Ruşavăţu.