Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Nonagenarul şi legendarul arhimandrit Zenovie
Îndrăgostit de izvoare limpezi şi poieni cu flori minunate, călătorind pe drumuri de munte, Calistrat Hogaş a întâlnit un călugăr ce scobora încet, pe potecă, la vale. Se numea Ghermănuţă, şi întâlnirea cu scriitorul l-a făcut celebru. Literatura română i-a reţinut numele, iar iubitorii de frumos îl pomenesc adeseori pe singuraticul călugăr care-şi ducea viaţa în Munţii Neamţului. Câţi monahi anonimi s-au rugat în singurătăţile Nechitului numai Dumnezeu ştie. Pomelnicul i-a păstrat pe unii dintre ei, dar numele lor s-au scris în Ceruri. Acolo nimic nu se uită!
Ascuns printre bătrânii din azilul de la Sihăstria
În obştea care l-a avut cândva vieţuitor pe părintele Ghermănuţă se nevoieşte părintele arhimandrit Zenovie Ghidescu, ajuns acum la venerabila vârstă de 90 de ani. Monahul care a urcat a 90-a treaptă din drumul vieţii l-a întâlnit pe Dumnezeu prin rugăciunile fierbinţi ale mamei sale din satul Hociungi, com. Porceşti - Moldoveni (unde s-a născut la 25 martie 1919), şi apoi ale unor călugări filocalici din mănăstirile Neamţ, Slatina, Sihăstria, Runc şi Nechit. În anul 1948, când a luat în primire Schitul Nechit, a găsit opt vieţuitori într-un loc părăginit spre care rar îşi îndreptau paşii câţiva pelerini. Slujbele făcute cu evlavie şi însufleţire rar întâlnită au atras numeroşi credincioşi. Între timp, soborul s-a îmbogăţit cu încă 20 de monahi, iar ieromonahul Zenovie a devenit un egumen ascultat şi căutat într-o vreme de încercare ce prevestea plecarea monahilor în lumea cea mare, în urma decretului prin care se desfiinţau multe mănăstiri.
Era efectiv prigoană. Aşa au înteles-o şi trăit-o călugării Moldovei printre care se aflau şi cei 28 de la Nechit. Schitul a rămas aproape pustiu. Stareţul Zenovie a scăpat ascunzându-se printre bătrânii Sihăstriei, unde funcţiona, în mod excepţional, un azil. Prin bunăvoinţa mitropolitului Justinian Moisescu, ieromonahul Zenovie Ghidescu a ajuns în ţinutul Fălticenilor, ca preot misionar la parohia Ţarna Mare. A construit din temelii biserică, paraclis, casă parohială şi şcoală în sat. În 1980, mitropolitul Teoctist Arăpaşu l-a trimis la Horaiţa să restaureze mănăstirea ruinată de trecerea anilor.
Din anii copilăriei mele m-am minunat văzându-l pe părintele Zenovie Ghidescu ca pe un apostol, luminător şi îndrumător al mulţimii adunate permanent ca la o mare sărbătoare. Oamenii se călcau pe picioare, se îngrămădeau ca la interminabilele rânduri (cozi) ale vremii aceleia. Slujba la Ţarna Mare începea la ora 5. Atunci biserica era deja plină, iar peste o oră nu mai aveai unde să te mişti. Cine ieşea afară nu se mai putea întoarce.
În preajma prestolului, într-o tainică aşteptare
Călugărul acesta uscăţiv, încruntat, cu ochelarii pe nas şi vocea răscolitoare îşi făcuse o rânduială aparte din care nu lipseau… molitfele Sfântului Vasile cel Mare. Cuvântul de învăţătură lămurea oamenii. Le cerea să nu lipsească de la biserică, îi îndemna la fapte bune şi la trăire creştinească. Oamenii îl ascultau. Înainte de ivitul zorilor mulţimile se puneau în mişcare spre Ţarna Mare. Micuţul sat din apropierea Fălticenilor devenise un puternic centru ortodox. Autorităţile, reticente la început, şi-au dat tacit acordul pentru ridicarea frumoasei biserici. Din urmă cu aproape 40 de ani îmi amintesc momentele distincte ale şantierului în care s-a ostenit inimosul părinte Zenovie Ghidescu. Urmărindu-l cu admiraţie în aceşti ani care au trecut din ziua în care l-am întâlnit întâia dată, pot mărturisi că Sfinţia Sa este un om al lui Dumnezeu.
Un misionar, un ctitor, un neobosit lucrător în via Domnului. Peste tot pe unde a trecut a lucrat, a zidit, a reparat. Biserici noi (peste 10 la număr), chilii şi case parohiale, paraclise, biblioteci, fântâni, gospodării anexe. Zile şi nopţi de neodihnă, intervenţii la autorităţi, insistenţă, chibzuinţă, umilinţe, aşteptări, reveniri, tăcere, toate au găsit în părintele Zenovie un luptător până la capăt, unul de cursă lungă, un om coborât parcă dintr-o altă lume. Aşa a fost toată viaţa sa, până în ziua când suferinţa şi boala l-au împresurat.
În ultima vizită pe care am făcut-o la Nechit, ctitoria de suflet şi sălaşul bătrâneţilor sale, am găsit un alt Zenovie, cu totul diferit de cel pe care-l ştiam din pruncia mea. Nu mai era călugărul neobosit care petrecea în biserică 10 ceasuri la rând. Trupul obosit, trudit de atâtea griji şi lucrări, şedea în preajma prestolului, într-o tainică aşteptare… Nu mai putea merge decât ajutat de ucenici, care-l aduceau cu puţin timp înainte de începerea slujbei. Glasul lui nu mai umplea biserica şi nici nu mai aducea mângâiere credincioşilor. Cu vocea stinsă, bătrânul spune câte un cuvânt, rar, fără grăbire. A ajuns demult la înţelepciunea şi tăcerea bătrânilor…
A format călugări mulţi, a recomandat pentru hirotonie
Prin faţa ochilor se perindă sumedenie de imagini. Sunt prea multe amintirile pe care le-aş putea enumera acum, la popasul celor 90 de ani. Toţi ştiu că puţini stareţi au zidit atât de mult. Poate doar părintele Victorin Oanele se poate lua la întrecere cu el. A ajutat oameni mulţi, a întins mâinile către alţii, a fost bun, înţelegător, îngăduitor, poate prea îngăduitor. În tinereţe a ridicat de multe ori glasul, a folosit şi toiagul de egumen şi stareţ, a mustrat şi îndemnat cu blândeţe şi asprime, deopotrivă.
Arhimandritul Zenovie Ghidescu se pregăteşte acum de bucuria şi răsplata multelor sale osteneli. Într-o chilie modestă de la umbra bisericii ridicate de el, buzele rostesc rugăciuni şi aşteaptă un nou moment când ucenicii îl duc la biserică.
Biserica este, acum, aşa cum i-a fost întreaga viaţă, locul preferat de şedere, în mijlocul celorlalte preocupări ale trecătoarei noastre existenţe.
Cuvintele scrise acum ar putea fi puse la îndoială de unii. Nu-i nimic exagerat. Se vor convinge de strădaniile lui dacă vor ajunge la Neamţ, Slatina, Predeal, Runcu, Micşuneşti, schitul Draga, Nechit, Măgura, Runc - Iş, Dagâţa, Ţarna Mare, Horaiţa, Cămărzani, Almaş, Horăicioara şi din nou la Nechit. În unele locuri amintite s-au făcut adevărate minuni. Biserici noi sau lăcaşuri rectitorite în întregime, într-o perioadă ce părea imposibilă pentru astfel de preocupări. A format călugări mulţi, a recomandat pentru hirotonie cu mărinimie. Poate a exagerat pe undeva. Dar n-a urmărit altceva decât râvna pentru cele sfinte. I-a vrut pe toţi asemenea lui, neobosiţi, cu răbdare şi pricepere fără margini.
Când puterile au scăzut şi anii s-au adăugat, a revenit la Nechit, să-şi sfârşească zilele în locul inimii sale… Dumnezeu, în marea Sa milostivire, i-a dăruit ani mulţi care s-au adunat acum la numărul 90. Liniştit, înconjurat cu mare atenţie de ucenici, ocrotit de rugăciuni şi de frumuseţea pădurilor, munţilor şi pâraielor care i-au încântat odinioară pe Hogaş, Vlahuţă, Eminescu şi atâţia alţii, arhimandritul Zenovie Ghidescu, ajuns la vârsta patriarhilor biblici, este o lumină care luminează tuturor. Deşi nu mai poate predica cum o făcea altădată, Cuvioşia Sa îi îndeamnă pe toţi să iubească Biserica până la capăt, ca în ziua de început în care au simţit, tainic, înalta chemare a Împăratului Celui fără de moarte.