Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Nu doar mâncare și băutură
Ca să poată trăi, oamenii au nevoie de mâncare și de băutură. Ele mențin trupul și sufletul împreună. Fără hrană, nimic din ce e viu nu ar putea trăi pe pământ.
În stare de odihnă absolută și fără nici un fel de mâncare, omul consumă cel puțin 1.200 de kilocalorii pe zi. În stare de odihnă, dar fără să se înfometeze, omului îi sunt necesare aproximativ 1.800 de kilocalorii zilnic. Dacă munceşte, necesarul de energie crește în funcție de tipul activității. Un cercetător cunoscut, endocrinologul Jerrold Olefsky, de la Universitatea San Siego din California, dă unui om sănătos și hrănit normal șansa de maximum 60 de zile timp de supraviețuire dacă ar posti complet. Acest lucru este valabil numai în cazul în care corpul uman primește în intervalul respectiv de timp suficientă apă și vitamine.
Fiindcă trupul nostru constă din 60-70% apă, este important să ne hidratăm corespunzător. Cel puțin 1,5 litri până la 2 litri de lichid pe zi. Dacă este mai mult, cu atât mai bine.
În cazul în care corpul pierde lichid, sângele se îngroașă. Deja la o pierdere de lichid de numai două procente, obosim. Dacă în continuare nu bem, organismul uman declanșează un program de economisire a apei. Circulația sangvină și secrețiile se reduc, frecvența cardiacă crește. Patru procente de pierdere de apă duc la dureri de cap, la 5 procente avem crampe și începem să ne pierdem cunoștința. Dacă lipsesc din organism între 10 și 15 procente din volumul total de lichid, decesul e iminent.
Tot ceea ce ați auzit până acum este dovedit medical, științific. Și totuși, dacă ne întrebăm cam câte calorii producea mâncarea oferită deținuților care încărcau cu piatră vagoneți la Canal sau cărbune la Cavnic sau Baia Sprie, experiența vieții trăite de aceștia răstoarnă orice logică medicală. Credința că Dumnezeu a fost alături de ei i-a făcut pe aceștia să reziste în condiții greu de imaginat.
Și aceasta pentru că un om, Iisus din Nazaret, în același timp Fiul al Dumnezeului celui Preaînalt, a spus: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu” (Mt. 4, 4).
Și tot Hristos a zis: „Eu sunt pâinea vieții; cel ce vine la Mine nu va flămânzi și cel ce crede în Mine nu va înseta niciodată” (Ioan 6, 35). Așadar, El ne arată calea către viață și nu doar spre aceasta scurtă de aici, de pe pământ, ci pe cea nesfârșită, veșnică. Iar calea este simplu de aflat, căci El a mărturisit: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine” (Ioan 14, 6).
Să nu mai stăm deci pe gânduri. Căci așa ne cheamă glasul Lui din Apocalipsă: „Cel însetat să vină, cel ce voiește să ia în dar apa vieții” (Apoc. 22, 17).