Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
O importantă contribuție la istoriografia românească
Viața Episcopului Narcis Crețulescu, așa cum ne-o descoperă cu acuratețe și măiestrit condei autorul cărții, profesor dr. Mihai Giosan, rămâne demnă de filele Patericului. Totodată, prin impresionanta sa operă istorică, redactată în peste 20 de manuscrise, arhiereul Narcis Crețulescu și-a câștigat pe deplin renumele de cronicar eclesiastic.
Declararea anului 2016 drept Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române este un binecuvântat prilej de a reitera rolul numeroșilor clerici truditori jertfelnici pe altarul școlii românești și al culturii naționale în formarea spirituală, intelectuală şi culturală a tinerilor, dar și de a aminti de vrednicii noștri înaintași, de faptele lor mărețe, care au generat de-a lungul istoriei râvnite învieri, după dramatice, dese și îndelungi răstigniri. Între ei, un loc aparte îl ocupă arhiereul Narcis Crețulescu Botoșăneanul. Viața și activitatea smeritului ierarh, luminat cărturar, constituie tema volumului „Opera manuscrisă a arhiereului Narcis Crețulescu și istoria medievală a românilor”, scrisă de prof. dr. Mihai Giosan, inspector școlar - specialitatea religie - la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, absolvent al facultăților de Teologie și Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Cu această lucrare domnia sa și-a susținut teza de doctorat în cadrul universității ieșene.
Apărută recent la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, chiriarhul locului, cartea suscită interesul iubitorilor de istorie chiar prin titlul ales, interes pe deplin onorat prin cuprins, autorul dovedindu-se un istoric de atitudine, deținător al unei pilduitoare consecvențe morale şi științifice. Concisa şi concludenta prefaţă poartă semnătura reputatului profesor universitar Ioan Caproșu, membru de onoare al Academiei Române, îndrumătorul științific al tezei de doctorat susținute de domnul Mihai Giosan.
Structurat în nouă capitole, volumul familiarizează cititorul cu viața și opera marelui cărturar Narcis Crețulescu, a cărui existență, descoperită cu acuratețe și măiestrit condei, rămâne demnă de filele Patericului. Parcurgându-i paginile, adeverești mărturisirea din prefață a autorului: tema nu a fost una „comodă”. Deși s-a mai scris despre vlădica Narcis, volumul de față reprezintă, după afirmația domnului academician Ioan Caproșu, „prima biografie bine articulată a lui Narcis Crețulescu ca profesor, arhiereu și stareț și, mai ales, ca istoric al unui spațiu moldav de care avea să se lege definitiv după ce a ajuns starețul Mănăstirii Neamț”.
Autorul reliefează un amănunt demn de remarcat referitor la personalitatea cărturarului Narcis Crețulescu: dacă, în mediul bisericesc, remarcabila sa activitate au evidențiat-o timid unii condeieri din tagma monahală, istoriografia laică i-a rămas datoare pasionatului istoric și cercetător, descendent al unei vechi familii preoțești din binecuvântatul ținut al Botoșanilor. De aceea, prezenta lucrare se constituie într-un act reparatoriu, istoriografia conferindu-i abia acum atenția binemeritată smeritului monah, care, prin slujirea sacerdotală, dar și prin neobositul condei, a trudit pe altarul Bisericii și pe cel al culturii neamului său.
Forța persuasivă a celor peste 350 de pagini este asigurată atât de expunerea sistematică, obiectivă a informațiilor, cât și de numeroasele izvoare menționate, unele inedite. Demersul științific viu, abordabil, accesibil, dar nu exhaustiv, antrenează cititorul să caute și să devoaleze alte file de istorie. Cartea nu se adresează doar specialiștilor în domeniu, teologilor, ci și tuturor celor ce înțeleg istoria ca lucrare a lui Dumnezeu prin oameni și prin popoare, tuturor acelora care voiesc să (re)descopere personalitatea uriașă a unui monah cuminte și înțelept, care și-a închinat viața unui măreț vis: alcătuirea unei istorii complete a monahismului românesc.
Elaborat după mai mulți ani de cercetare, documentare și reflexii, cu netăgăduită acribie științifică, volumul „Opera manuscrisă a arhiereului Narcis Crețulescu și istoria medievală a românilor” reprezintă o importantă contribuție la istoriografia românească. Îl recomand tuturor doritorilor de a aprofunda și de a desluși în chip cât mai lămurit că în istoria poporului român „se aud trosnind pașii lui Dumnezeu”.