Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
O nouă apariție editorială: „Evanghelie și actualitate” - mănunchi de meditații la Evangheliile duminicale
Resimțim faptul că trăim într-o lume care se află în proces de secularizare, iar omul postmodern se înstrăinează de cele sfinte, pune accent doar pe cele lumești și, adesea, uită de îndoita sa alcătuire: suflet şi trup. Astfel că, ne putem întreba dacă Evanghelia Domnului Hristos mai e actuală și dacă omul zilelor noastre mai are nevoie să mediteze la cele duhovnicești, după cum se întreabă retoric protos. dr. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu, în ultima sa apariție editorială, intitulată „Evanghelie și actualitate” (Ediția a doua, adăugită), apărută la Editura Doxologia, Iași, 2023.
Volumul cuprinde 49 de predici și meditații la Evangheliile duminicale, un mănunchi de şase „Gânduri ocazionale” la marile praznice de peste an și patru „Ecouri” (recenzii) despre apariția primei versiuni a cărții „Evanghelie și actualitate - meditații în timpuri pandemice”, Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2022. Pentru folosul duhovnicesc, dar și pentru a stârni și mai mult interesul lecturării acestei cărți, redau fidel titlul câtorva predici și meditații, lăsându-vă oportunitatea ca pe restul să le descoperiți în carte, fără a face un clasament sau a le considera pe unele mai importante decât altele, pentru că fiecare își are rostul ei în urcușul duhovnicesc al fiecăruia dintre noi. Astfel, puteți citi: „Iubirea vrăjmașilor”; „Bogăția, fariseismul și Împărăția lui Dumnezeu”; „Vama omenească și cea divină”; „Crucea - de la asumare la răsplată”; „Vindecarea - între nevoie și vanitate”; „Între milostenia umană și cea divină”; „«Finicul» de pe cale și cel din sufletele noastre”; „Teologia la feminin”; „Setea și feluritele ei forme de astâmpărare”; „Domnul și prim-planul vieții omenești”; „Dragostea care tămăduiește”; „Un pas înainte înspre mântuirea lumii. Gânduri la Praznicul Nașterii Maicii Domnului”; „Haideți să fim cu toții ucenici la școala lui Dumnezeu!” și altele.
Prefața cărții, intitulată „Crâmpeie de asceză literară și spirituală a condeiului și minții, de inspirație biblică” (pp. 9-11), este semnată de Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, care afirmă că volumul este „un exercițiu de asceză literară și spirituală a condeiului și a minții, care încearcă să privească în mod personal, dar să și tragă folos și să aducă în actualitate diferitele înțelesuri ale pericopelor Noului Testament. Meditația și înțelegerea sensurilor textelor propuse sunt căi de comuniune cu Dumnezeu care îl conduc pe cel care se apleacă asupra lor spre o mai adâncă comuniune și cunoaștere a lui Dumnezeu și spre o mai mare și adecvată transfigurare interioară a sinelui propriu spre comuniunea cu El, cu cei care le vor citi și întreolaltă”.
În Cuvântul autorului la ediția a doua (pp. 12-13) sunt argumentate motivele care au dus la reeditarea acestei cărți, iar pr. Maxim menționează că „am încercat să propun, pe baza celor prezentate, modele utile unei societăți care plutește adesea într-o adevărată stare de degringoladă axiologică, apelând la perena axiologie a Scripturii”. În Cuvântul la ediția întâi (pp. 14-15), autorul mărturisește că a citit și a scris despre Evangheliile duminicale „cu ochii și inima unui copil curios, care-și dorește nu doar să înțeleagă contextul scrierii fiecăreia dintre ele, ci și să aducă în atenție aspectele de actualitate care le definesc”. De asemenea, mai spune că „ceea ce-am spus acolo îmi sună în primul rând mie. Căci aidoma cuvintelor de învățătură, nu mi-am dorit niciodată a face simple exerciții de retorică. Ci am vrut mereu să-mi vorbesc mie și să înțeleg ce-ar vrea Domnul să-mi spună prin prisma celor citite. Ba mai mult, dat fiind faptul că era vorba despre meditații, am încercat să plasez la finele fiecăreia dintre ele un îndemn și să las cititorului posibilitatea ca, adăstând asupra lor, să descopere singur noi sensuri”.
Scriitor erudit - a publicat, editat, coordonat sau tradus 45 de volume de teologie, istorie și literatură și peste 350 de studii și articole științifice -, părintele dr. Maxim Morariu, care este eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint- Hubert, QC, și exarhul mănăstirilor din Episcopia Ortodoxă Română a Canadei, ne pune la îndemână, prin ultima sa apariție editorială, o consistentă sursă bibliografică omiletică pentru clerici și teologi, precum și o adevărată hrană duhovnicească pentru credincioșii însetați de actualitatea Cuvântului lui Dumnezeu. „Gustaţi şi vedeţi că bun este Domnul” (Psalmul 33, 8). Lecturați și vedeți că bun și actual este Domnul!