Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
Orizonturi de așteptare
„Nu poţi să urci în trenul de Giurgiu şi să speri din tot sufletul tău că vei ajunge la Ploieşti. Foarte mulţi autori români trăiesc această dramă: au greşit trenul. Încep prin a se integra de tineri în ceva, despre care nu ştiu nimic, nici măcar dacă le e propriu”, spunea, într-un interviu pentru România Literară, scriitorul Tudor Octavian.
Și nu numai autorii - trebuie să adăugăm. Mulți oameni sunt profund dezamăgiți de traseul vieții lor nu pentru că li s-ar fi pus cineva împotrivă (deși, desigur, se mai întâmplă și asta), nu pentru că ar fi avut ghinion, ci pentru că și-au făcut greșit calculele. Fie privind destinația, fie mijloacele necesare, fie calitățile personale cerute, fie toate la un loc.
Ai liberul arbitru să-ți propui să devii Nr. 1 mondial în tenis, dar trebuie să muncești enorm pentru asta. Orice-ai face, trenul de Giurgiu nu merge la Ploiești. E frumos și la Giurgiu, vezi Dunărea, poți traversa la vecinii bulgari, dar e altceva decât Ploieștiul.
Nu de puține ori, dezamăgirea țintei ratate se manifestă sub formă de indignare. Și ce poate fi mai ușor decât să dai vina pe alții? „Ne-a furat arbitrul!”, este un bine cunoscut șlagăr al fotbaliștilor. Nu că nu s-ar mai întâmpla și așa - deși mult mai greu de când s-a adoptat tehnologia VAR, care verifică înregistrarea fazelor discutabile.
Alegerea unui corect orizont de așteptare, conform cu condițiile concrete, realiste, este o problemă de ce, când și cum. Nu are sens să adăugăm cine și unde (completând astfel întrebările la care trebuie să răspundă o știre de presă), pentru că, desigur, alegerea trebuie s-o facă fiecare pentru sine, iar locul e cu totul irelevant.
Așadar, ce orizont de așteptare ar trebui să ne propunem? Unul cât mai modest, pornind de la ideea că nu poți fi dezamăgit dacă nu te-ai amăgit în prealabil? Ei, bine, nu. În primul rând, nici măcar nu e adevărat: poți fi foarte bine deziluzionat fără nici o iluzie inițială. Și, pe de altă parte, ce valoare ar mai avea vieţile noastre, dacă nu ne-am propune nimic îndrăzneț? E același lucru cu a nu face nimic de teamă să nu greșești. Nu cât mai modest, ci doar cât mai realist.
În al doilea rând, când e momentul sau perioada propice pentru a-ți desena orizonturile de așteptare? Exceptând geniile ca Mozart și în general copiii supradotați, născuți- crescuți cu un anume talent, chiar vocație, ce-ai vrea să devii în viață - mai sec numita orientare profesională - ar trebui să se contureze undeva cam între pubertate și majorat. Ciclurile școlare sunt bine făcute: dacă vei urma sau nu o facultate și care anume sau spre ce altceva te îndrepți trebuie să știi până la sfârșitul clasei a XII-a, adică exact la majorat.
În al treilea rând, și poate cel mai complex, cum poți să faci asta? O alegere cât mai bună se face cu concursul a numeroși factori: părinții, frații mai mari, alte rude, profesorii, oricine te cunoaște bine și-ți știe posibilitățile - dar și alte categorii de factori, cum ar fi mediul de viață. Sigur că poți să-ți propui să devii canotor sau schior și dacă trăiești în deșertul Gobi - dar va fi cam greu, nu?
Și, la urma-urmei, indiferent când, cum și ce fel de așteptări ți-ai construit, măcar să le cunoști foarte bine. Întorcându-ne la metafora lui Tudor Octavian, să ne uităm atent în ce tren ne-am urcat...