Ne-am obișnuit cu comemorările din fiecare an ale Bisericii noastre ortodoxe, care marchează atât momente istorice, cât și liturgice, dogmatice sau spirituale, încercând să trezească conștiința credincioșilor spre o viață activă și unitară din perspectiva mesajului pe care îl transmite.
Partea Mariei şi partea Martei la „Ziarul Lumina”
S-au scris și s-au rostit cuvinte entuziaste, emoționante, despre Ziarul Lumina, la a douăzecea aniversare. Într-un timp în care presa scrisă își găsește tot mai greu locul în preferințele de consum ale publicului conectat la noile tehnologii de comunicare, cotidianul Bisericii își duce cu smerenie, determinare și demnitate mesajul către cititori, în ediție print și online.
În orice producție culturală se creează o simbioză între contemplație și acțiune, între idei și fapte împlinite. Cu atât mai mult în cazul unei publicații de spiritualitate sau al unui cotidian bisericesc. Modelul evanghelic ce poate fi asociat ca sursă de inspirație este familia surorilor Marta și Maria. Casa dintr-un sat de altădată al Țării Sfinte, prin care trece Domnul Hristos ca să vestească Împărăția lui Dumnezeu. La finalul unui capitol biblic în care citim despre trimiterea celor șaptezeci (șaptezeci și doi) de ucenici și Pilda Samarineanului milostiv, aflăm cheia ființării noastre raționale în această lume, după cugetarea filocalică. Contemplația și acțiunea, rugăciunea și fapta nu se exclud reciproc, dar există o ordine a priorităților: „Maria partea cea bună și-a ales, care nu se va lua de la ea” (Luca 10, 42).
Partea Mariei n-a lipsit niciodată în aceşti douăzeci de ani din Ziarul Lumina. Evanghelia zilei, învăţăturile Sfinţilor Părinţi, filele de sinaxar şi icoanele sfinţilor din fiecare zi păstrează deschisă, pentru sufletele cititorilor, fereastra către cer. Pagina 2, „Scriptură şi Tradiţie”, este augmentată cotidian prin cuvintele duhovniceşti ale Întâistătătorului Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, şi ale ierarhilor membri ai Sfântului Sinod din ţară şi din diaspora ortodoxă română. Ştirile, reportajele şi interviurile noastre caută lumina virtuților şi punerea în lucrare a roadelor Duhului Sfânt: „Dragostea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia, împotriva unora ca acestea nu este lege” (Galateni 5, 22-23). Uneori suntem suspectaţi de prea multă linişte şi optimism creștin, într-o lume fragmentată și conflictuală. Faptul că găsim oameni minunaţi poate fi considerat de unii un miracol, dar trebuie pricepere şi onestitate jurnalistică să aduci la cunoştinţa publică fapte şi comportamente admirabile. Ştim și noi că păcatul, sub multiplele lui forme, unele enumerate de Apostolul neamurilor chiar cu două versete anterioare celor citate mai sus din Epistola către Galateni, face pagube majore în vieţile oamenilor, provoacă mari suferinţe, dezbinare şi cădere. Căutăm să cultivăm lumina, mai mult decât să blestemăm întunericul, îndemnăm la discernământ între cele două.
Deşi nu este buletinul oficial al Patriarhiei Române (acest rol fiind asumat de revista Biserica Ortodoxă Română de un veac și jumătate), Ziarul Lumina este un organism de presă instituţională care respectă cu fidelitate liniile directoare ale comunicării publice, stabilite de conducerea Bisericii. Totodată, ascultă cu atenţie opinii şi priveşte către fapte şi atitudini din toate straturile corpului eclesial, „de la vlădică până la opincă”, fireşte, cu adaptările de limbaj adecvate secolului al XXI-lea. Portalul publicației dă mărturie despre gama largă a articolelor, de la teologie academică la teologie populară, cultură și știință, ca în vremurile de aur bizantine când toată suflarea era pasionată de cunoașterea religioasă. Strategia comunicațională a Ziarului Lumina este consecventă înțelepciunii pastorale a Bisericii, chiar dacă uneori primește reproșuri cu privire la faptul că este prea puţin incisivă şi nu intră în polemici. Considerăm că, uneori, şi tăcerea poate fi un răspuns apologetic, mai ales când devine rugăciune; iar între timp, unii dintre criticii noştri au devenit colaboratori permanenți ai ziarului...
Partea Martei începe din redacţie, de la colectarea textelor și fotografiilor și pregătirea lor pentru ediția de a doua zi. Reporterii, fotoreporterii, redactorii și editorii, în luptă cu timpul, selectează cele mai potrivite 30-32 de articole și 40-42 de fotografii care vor intra în ediția tipărită și, cu marja de libertate din spațiul virtual, în ediția online. Munca lor este continuată de colegii tehnoredactori, sub privirea de vultur a corectorilor. Se adaugă, la orele serii, meșteșugul tipografic al ostenitorilor Imprimeriei Pharos a Patriarhiei Române, de la Popești-Leordeni, unde se tipăresc cotidianul și săptămânalul Lumina de Duminică pentru toată țara.
Dar pentru ca ziarul să ajungă până în ziua următoare la destinatari, este nevoie de serviciile de curierat și de punctualitatea poștașilor de la orașe și sate. Și acestea toate nu ar avea o finalitate fericită fără jertfelnicia preoților care își plătesc la timp abonamentele și care folosesc în lucrarea lor pastoral-misionară articole, predici, proiecte social-caritabile sau învățături publicate în ziar. Într-o lume supradezvoltată informațional, Ziarul Lumina contribuie în modul său specific la păstrarea candelei aprinse a Cuvântului Vieții. Iar în orașele și în satele noastre românești sunt oameni iubitori de Dumnezeu, împlinitori ai răspunsului Mântuitorului Hristos - Lumina lumii, la mirarea unei femei din popor care fericește pe Maica Domnului: „Așa este, dar fericiți sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc” (Luca 1, 28).
Astfel se pot împleti, într-un liant comunitar de împreună-lucrare și dăruire către oameni, picături de lumină care amintesc de râvna și osteneala surorilor Marta și Maria. Secerișul este mult, iar secerătorii sunt puțini, după cuvântul Domnului. De aceea, este nevoie și de lucrarea Ziarului Lumina.