Recent, a fost publicat volumul „Fiţi şi voi înşivă sfinţi în toată petrecerea vieţii”, editat de părinţii de la Chilia Românească a Sfântului Ipatie din Sfântul Munte. Cartea descrie înaintarea
Prezentare de carte: Despre feciorie...
Propunem cititorilor un nou volum al Sfântului Ioan Gură de Aur, apărut în reeditare în anul 2007, la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române:
„Despre feciorie Apologia vieţii monahale Despre creşterea copiilor“. Prezentul volum cuprinde 428 de pagini şi se constituie dintr-un frumos compendiu de omilii despre feciorie, despre apologia vieţii monahale şi o serie de sfaturi despre creşterea copiilor prin care Sfântul Ioan Gură de Aur vrea să îndepărteze din inima cititorilor amăgirea mărturisirii unei credinţe din care lipsesc premizele fundamentale ale ascultării şi cinstirii cuvântului Domnului nostru Iisus Hristos. Deşi pe coperta cărţii apar doar trei mari titluri, cuprinsul ei este mai larg, celelalte texte ale Sfântului Ioan Hrisostom aducând întregiri, îndemnuri şi argumente care să înduplece, să liniştească şi să aducă nădejdea mântuirii. Sfaturile Sfântului Ioan sunt expuse în pilde care să-i însufleţească şi mai tare pe cei dornici de împărtăşirea din dumnezeiscul izvor al harului. Aşa după cum reiese din precuvântare, conţinutul acestei cărţi este străbătut de proslăvirea duhului feciorelnic, fie că este vorba de afierosirea întregii fiinţe lui Dumnezeu, fie că este vorba de creşterea copiilor ca persoane umane, având deplină sănătatea tuturor puterilor lor sufleteşti, iubitoare de toată virtutea, şi mai ales de neprihănire, şi prevenite asupra înşelătoarelor înfăţişări ale răutăţii pentru, ca aceşti copii să poată deosebi răul de bine, împlinind voia lui Dumnezeu doar din îndrăgirea binelui. Cuprinsul cărţii a fost împlinit de Sfântul Ioan cu sfaturi împotriva deznădejdii, care urmează stării de păcat. Omiliile celui mai mare orator al Bisericii sunt de maximă importanţă astăzi, când standardele cultural-educative ale societăţii sunt inversate şi în educaţia copiilor se propagă din ce în ce mai mult spiritul nihilismului şi al consumismului necontrolat. Cuvintele Sfântului Ioan sunt, aşadar, binevenite atât tinerilor, copiilor, dar şi părinţilor şi bunicilor care sunt înstrăinaţi de la dialogul viu cu Dumnezeu, din pricina împietririi inimii. Cartea, tradusă de părintele profesor Dumitru Fecioru, un frumos buchet de omilii, sintetizează un adânc mesaj al acestui părinte al bisericii care cheamă pe toţi credincioşii să se sârguiască a „preţui fecioria şi toate celelalte virtuţi, ca să nu plângem fără de folos după ce vom pleca după pământ“.