Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Prima denie din Postul Sfintelor Paşti
Astăzi, în Bisericile Ortodoxe se săvârşeşte prima denie din Postul Sfintelor Paşti în care se citeşte integral Canonul Mare al Sfântului Andrei Criteanul. În acest post se oficiază slujba deniei de opt ori. Primele două denii se oficiază în săptămâna a 5-a din Postul Mare, miercuri şi vineri. Celelalte şase se oficiază în Săptămâna Mare a Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Deniile sunt utrenii care se săvârşesc seara şi sunt slujbe de priveghere. Cea de miercuri din această săptămână este închinată Canonului Mare, iar cea de vineri este dedicată Acatistului Bunei Vestiri. Cele din Săptămâna Mare sunt dedicate zilelor Sfinte şi Mari ale Sfintelor Pătimiri ale Domnului.
Denia de astăzi este Utrenia zilei de joi din săptămâna a 5-a din Postul Mare. Această slujbă de seară cuprinde Canonul Sfântului Andrei Criteanul, care s-a citit, împărţit în patru părţi, în primele patru zile din Postul Mare. Acum este citit integral şi în cadrul său se citeşte pe fragmente Viaţa Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, pildă de pocăinţă pentru creştini.
Despre Canonul Mare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel scrie: „Acest bogat și frumos canon este, în același timp, meditație biblică și rugăciune de pocăință. Canonul Sfântului Andrei Criteanul este un dialog al omului păcătos cu propria sa conștiință, luminată de citirea Sfintei Scripturi. Sufletul care se pocăiește plânge că nu a urmat pilda luminoasă a drepților virtuoși, ci robia patimilor arătate în mulți păcătoși, dintre care unii nu s-au pocăit, iar alții s-au mântuit tocmai fiindcă s-au pocăit. Cu inima plină de smerenia vameșului, cu strigătul de iertare al fiului risipitor și cu gândul la înfricoșătoarea judecată, despre care vorbesc Evangheliile primelor trei duminici ale Triodului, autorul Canonului Mare ne arată, deodată, durerea și puterea pocăinței, leac și lumină a învierii sufletului din moartea păcatului”.
În cadrul canonului repetăm rugăciunea de pocăinţă a vameşului: „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”, prin care cerem milă şi iertare de la Tatăl ceresc pentru păcatele noastre. El prezintă istoria mântuirii neamului omenesc, de la căderea în păcat a primilor oameni până la Sfintele Pătimiri și Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.
Participând în această seară la prima denie din Postul Sfintelor Paşti, vom trăi plenar prin imnografia Canonului Sfântului Andrei Criteanul pildele biblice de pocăinţă şi vom mărturisi: „Ajutor şi acoperitor S-a făcut mie spre mântuire. Acesta este Dumnezeul meu şi-L voi slăvi pe El; Dumnezeul părintelui meu şi-L voi înălţa pe El, căci cu slavă S-a preaslăvit”.