Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Răspunsuri duhovniceşti: Înainte de nuntă, tinerii miri sunt datori să facă o spovedanie din copilărie
Cum trebuie să se pregătească tinerii pentru căsătorie?
Îndată ce tinerii s-au cunoscut şi s-au apropiat sufleteşte unul de altul, în vederea căsătoriei, ei trebuie să dea slujbe la mai multe biserici şi mănăstiri, ca Dumnezeu să le ajute, să-i lumineze, să le binecuvinteze gândul, să le unească inimile şi să hotărască dacă este voia Lui ca aceştia să se căsătorească. Apoi, să se ducă la duhovnicii lor, să se mărturisească şi să ceară sfat ce să facă, spre a afla ce este de folos pentru vieţile şi sufletele lor.
De asemenea, să se roage cu post şi cu metanii, ca Dumnezeu să le arate calea cea bună de urmat. În unele părţi, tinerii postesc şi se roagă stăruitor 40 de zile, citind zilnic, mai ales la miezul nopţii, Acatistul şi paraclisul Maicii Domnului, precum şi Psaltirea, ca să se facă voia lui Dumnezeu cu ei şi să le binecuvinteze căsătoria.
Atât tinerii, cât şi părinţii, trebuie să discute creştineşte unii cu alţii în vederea căsătoriei fiilor lor şi să cadă cu toţii de acord. Dacă părinţii tinerilor sau chiar numai unul dintre ei nu sunt de acord, să nu facă nunta până când aceştia nu se învoiesc. La nevoie, să cheme preotul spre a-i împăca. După ce părinţii şi rudele au căzut de acord, să fie chemat preotul locului ca să cerceteze dacă nu cumva tinerii sunt rude, dacă se iau din iubire creştină sau din interes, dacă promit să se căsătorească pe viaţă, să nască toţi copiii pe care îi primesc de la Dumnezeu şi dacă făgăduiesc să asculte în toate de Biserică, de preot, de naşi şi să păzească toate poruncile Domnului.
Apoi, tinerii, cu părinţii lor, cu rudele şi preotul paroh fixează ziua cununiei religioase, stabilesc naşii şi fac pregătirile de nuntă, după rânduiala canonică ortodoxă.
Cu o săptămână sau două înainte de nuntă, tinerii miri sunt datori să facă o spovedanie din copilărie la duhovnicii lor, de obicei la acelaşi preot, şi dacă au dezlegare să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Domnului.
Dacă se vor respecta cu sfinţenie aceste rânduieli canonice, înainte şi după căsătorie, acea familie va fi binecuvântată de Dumnezeu cu sănătate, cu pace, cu copii buni, cu mântuire. (Călăuză ortodoxă în familie şi societate, arhim. Ioanichie BĂLAN)