Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
Răspunsuri duhovniceşti: Părinţii trebuie să-i deprindă de mici pe copii cu semnul Sfintei Cruci
Care sunt primele cunoştinţe religioase pe care trebuie să le predea părinţii copiilor mici?
Îndată ce pruncii încep să vorbească şi să înţeleagă, adică de la vârsta fragedă de 2-3 ani, părinţii, mai ales mama şi bunica, trebuie să deprindă pe copii cu semnul Sfintei Cruci. De la Sfânta Cruce să se înceapă educarea şi catehizarea copiilor. Căci cu Crucea ne începem şi ne săvârşim viaţa toţi creştinii, fiind fii ai Crucii şi ai Învierii. Copilul, ca şi orice creştin, trebuie să se însemneze cu Sfânta Cruce şi când se scoală şi când se aşază la masă, şi când se culcă, şi când merge cu mama la biserică. Că de va iubi copilul Crucea, va iubi în viaţă şi Biserica, va iubi şi dreapta credinţă şi va fi în toate ascultător. Apoi mama să-i înveţe pe copii prima rugăciune. În numele Tatălui, şi al fiului şi al Sfântului Duh.
Să-i deprindă apoi, de mici, să facă câteva metanii seara şi dimineaţa şi să sărute sfintele icoane. Iar de la vârsta de 3-4 ani, copiii trebuie să înveţe de la părinţi rugăciunea cea mai scumpă creştinilor, adică să memoreze „Tatăl nostru“, pe care se cuvine să-l rostească de mai multe ori pe zi, mai ales dimineaţa, la masă şi seara la culcare. Este foarte bine ca mama să rostească în genunchi, împreună cu copiii, rugăciunile începătoare, „Tatăl nostru“, Crezul şi să facă cu ei câteva închinăciuni şi metanii. Rugăciunea părinţilor făcută odată cu copiii este cea mai puternică lecţie de religie din viaţa lor.
De la vârsta de 4-5 ani, copiii trebuie să memoreze şi alte rugăciuni, cum sunt: „Înger îngeraşul meu...“, „Doamne, Doamne, Ceresc Tată...“ şi Crezul. Sunt copii care ştiu Crezul de la 4-5 ani, iar unii îl rostesc şi în biserică. (Călăuză ortodoxă în Biserică, arhim. Ioanichie BĂLAN)