Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Răspunsuri duhovniceşti: Petrecerile decente le sunt îngăduite creştinilor
Părinte, ce fel de distracţii sunt îngăduite creştinilor?
Creştinilor le sunt îngăduite toate distracţiile care nu aduc împătimiri, răutăţi şi întinăciuni, tot ceea ce e cuviincios. Gândiţi-vă, de pildă, la distracţiile oamenilor de odinioară, dacă mai ştiţi cum se făceau nunţile. Eu nu sunt împotriva muzicii populare, mie îmi place muzica populară şi nu mi-e greu să spun lucrul acesta, oriunde îl spun. Îmi place Dumitru Fărcaş la oboi, îmi place muzica bănăţeană, dar n-am vreme de muzică; nu-mi pot găsi vreme pentru asta, fiindcă am altele de făcut. Câteodată, mă mai slobod eu şi la din astea. Nu sunt împotriva unor distracţii decente. Gândiţi-vă la o nuntă: când faci o nuntă, nu faci pomană, faci nuntă. Şi dacă faci nuntă, chemi acolo nişte oameni care cântă frumos şi se distrează oamenii în felul cum se distrau moşii şi stămoşii noştri. Eu am avut o străbună - eu n-o ştiu, dar ne povestea buna despre ea - care s-a dus la o nuntă şi era tare veselă şi tot striga pe acolo - pe la noi, la nuntă strigă bărbaţii, e numai un loc unde strigă femeile. Şi s-a dus fiul ei la ea şi i-a spus: „Mamă, nu mai ţâpa, că ne râde lumea; mi-i ruşine de oameni!“ Şi ea i-a răspuns: „Daâ de ce să nu ţâp? Că aşa-i lejea la nuntă, să hii veselă.“
Prin urmare, toate trebuie să fie cu judecată, ponderat. Mai fac unii nunţi, care se ţin - ştiu eu cum? - fără lăutari, fără muzică etc. Dumnezeu să le ajute, dar să ştie cei care fac din astea că nu-i mulţumesc pe toţi cei care le vin la nuntă. După ce trece nunta, mergi din nou pe făgaşul tău; dacă vrei să nu mai vezi niciodată vreo veselie, nu te mai duci la veselie. (Duhovnici români în dialog cu tinerii, arhim. Teofil PĂRĂIAN)