Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Răspunsuri duhovnicești: Rugăciuni de binecuvântare a mijloacelor de transport se fac în fiecare an
De ce şi cum se binecuvintează maşinile şi celelalte mijloace de călătorie?
Întrucât Biserica Ortodoxă are, atât în Liturghier, cât şi în Molitfelnic, rugăciuni şi ectenii pentru cei ce călătoresc, este firesc să aibă şi rugăciuni de binecuvântare a mijloacelor cu care călătoresc. De aceea, între ierurgii se află şi rânduiala binecuvântării corăbiei noi şi a luntrei, cum era în trecut. Astăzi, vechile mijloace de transport s-au înlocuit cu mijloace moderne, ca vapoare, avioane, trenuri şi maşini de tot felul. Cum până acum nu s-au făcut rugăciuni sinodale noi, în locul celor vechi, de binecuvântare a maşinilor şi a celorlalte mijloace moderne de călătorie, obişnuim să citim tot rânduiala care se face pentru corăbii şi luntre, adaptată la mijloacele de călătorie de astăzi.
După ce se dă binecuvântare, se citesc rugăciunile începătoare şi cele de binecuvântare a maşinilor, autobuzelor, avioanelor, locomotivelor etc. Apoi se stropesc cu Agheazmă mică în interior şi exterior, pe toate părţile, inclusiv motorul, zicând această rugăciune: „Se binecuvintează maşina (sau…) aceasta cu Agheazmă, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin“, după care preotul fixează o icoană sfinţită pe bordul maşinii respective şi citeşte rugăciunea şi ecteniile de călătorie, unde pomeneşte şi pomelnicul celor care conduc maşina şi călătoresc cu ea. Această rugăciune de binecuvântare se face atât la început, când maşina este nouă, cât şi o dată pe an, după evlavie şi dorinţă. (Călăuză ortodoxă în biserică, arhim. Ioanichie Bălan)