Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Răspunsuri duhovniceşti: Sfatul Sfântului Vasile cel Mare despre alegerea cu discernământ
Există acum o puternică influenţă a imaginii, în special prin televizor. Credeţi că acest lucru afectează puterea de rugăciune a oamenilor?
Televizorul, această unealtă modernă de comunicare, este şi bun, şi netrebnic. Este bun, când ştim să alegem ce este de folos pentru suflet, şi este rău când ni se transmit prin imagini nişte lucruri care ne tulbură, mai ales viaţa tinerilor. Mă refer la imaginile firilor necuviincioase sau chiar de-a dreptul pornografice.
Pe timpul Sfântului Vasile cel Mare, veneau tineri creştini la el şi-l întrebau ce atitudine să aibă faţă de cărţile păgâne. Era perioada de răscruce între păgânism şi creştinism. Literatura aceasta, păgână, mai ales, era foarte plăcută şi voiau să citească, însă le era frică ca nu cumva să greşească citindu-le. Erau şi lucruri necuviincioase. Sfântul Vasile le dă un sfat foarte practic: „Faceţi şi voi aşa cum fac albinele, merg din floare în floare şi unde găsesc nectar şi polen mai mult, se opresc mai mult, iar de unde nu găsesc, zboară în altă parte“. Aşa încât, e bun şi la televizor acest sfat al Sfântutui Vasile cel Mare.
Televizorul este bun pentru că nu putem afla atâtea lucruri din presa scrisă pe care n-avem timp să o răsfoim, dar le aflăm concentrate la televizor - anumite comunicări ştiinţifice sau chiar duhovniceşti, dar este şi rău, pentru că acolo sunt şi flori care n-au nici nectar, nici polen. Şi e bine să trecem peste ele, peste aceste emisiuni vătămătoare pentru mintea, imaginaţia şi inima noastră. (arhim. Ioanichie BĂLAN, Convorbiri duhovniceşti)