Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Răspunsuri duhovniceşti: Trei lucruri pot face soţii care nu au copii
Cum trebuie să se comporte femeia creştină în timpul sarcinii?
Să fie întotdeauna mulţumită şi bucuroasă, dând slavă lui Dumnezeu că este însărcinată, oricâţi copii ar avea, ştiind că pentru aceasta s-a căsătorit şi că prin naştere de copii îşi lucrează mântuirea sufletului ei. Apoi să se roage mai mult, să nu lipsească de la biserică, să se împărtăşească mai des, să evite certurile, adunările rele, vinul, fumatul, petrecerile lumeşti, umblatul pe drumuri, frigul şi mai ales medicamentele. Toate acestea sunt necuviincioase unei mame creştine, împiedică dezvoltarea normală a copilului şi contribuie mult la naşterea de copii handicapaţi, bolnavi de nervi sau chiar la pierderea sarcinei.
De asemenea, să nu asculte de femeile rele care o îndeamnă să-şi avorteze copilul, să fie permanent în pace şi linişte cu soţul şi rudele, să mănânce mâncăruri potrivite, să doarmă la timp, să nu bea cafea şi alcool deloc, iar începând din luna a patra sau a cincea să trăiască în totală curăţenie şi înfrânare conjugală.
Care este cea mai bună cale de urmat pentru părinţii care nu au deloc copii şi au ajuns la jumătatea vieţii lor?
Trei lucruri pot face soţii care nu au copii. Ori să ducă viaţă conjugală până la moarte în rugăciune, în post şi curăţenie, ca nişte creştini adevăraţi, punându-şi toată nădejdea în Dumnezeu. Ori să înfieze unul sau doi copii, cât pot ei creşte, dându-le o educaţie religioasă şi morală. Ori să se ducă amândoi la mănăstire, cu binecuvântarea duhovnicului. (arhim. Ioanichie BĂLAN, Călăuză ortodoxă în familie şi societate)