În anul 1979, Biserica Ortodoxă Română se confrunta cu o atitudine ostilă și o presiune mereu crescândă din partea regimului comunist. Deși Biserica noastră strămoșească a fost dintotdeauna instituția cea
Referendumul pentru familie, proba noastră de civism
În orice societate democratică, opinia publică se înfierbântă când este vorba de decizii privind sistemul legislativ al țării. Tocmai pentru că părerea fiecăruia este luată în seamă. Maturitatea civică a unei națiuni se verifică prin capacitatea membrilor ei de a lua parte la un dialog constructiv și de a alege soluții potrivite, într-un spațiu și un timp anume.
Peste câteva zile vom merge la referendum, forma cea mai directă de exprimare a puterii democratice, ca să votăm ceea ce credința pe care o mărturisim și tradiția poporului nostru consideră că face parte din domeniul firescului. În toate dicționarele limbii române de până acum căsătoria este definită ca „uniune legală, liber consimțită între un bărbat și o femeie pentru întemeierea unei familii”. Clarificarea articolului 48 din Constituția României, prin răspunsul DA la referendum, ar pune de acord dicționarele cu legea fundamentală a țării.
Prin demnitatea noastră de creștini botezați, aparținem Bisericii, trupul tainic al lui Hristos, iar prin cetățenie suntem membri ai patriei pământești, România. Prin viața noastră spirituală, căutăm cetățenia Împărăției lui Dumnezeu, însă întâlnirea cu aproapele și provocările de fiecare zi nu pot ignora legile și rânduielile din lumea aceasta. Nu ne amăgim cu iluzia că vom găsi aici paradisul terestru, dar nici nu dorim ca lumea să se întunece de umbrele minciunii, dezbinării și absurdului. Referendumul poate fi hârtia de turnesol care arată starea de fapt a societății noastre, la un moment istoric ce coincide cu Centenarul Marii Uniri.
În aceste condiții, votul fiecăruia dintre noi este bobul de nisip prin care toți cetățenii participă, potrivit convingerilor și conștiinței lor, la consolidarea structurilor legislative în acord cu voința majorității. De aceea, pentru noi, creștinii ortodocși din România, referendumul reprezintă mai degrabă o probă de civism și de responsabilitate socială decât o confirmare a ceea ce indică recensământul populației. Ierarhii, preoții și credincioșii Bisericii sunt chemați acum să afirme și în plan civic ceea ce mărturisesc în casa Domnului.
Libertatea religioasă ne dă dreptul să confirmăm în spațiul public valorile credinței. Valorile creștine durabile au fost verificate în timp și protejează demnitatea umană de capcanele relativismului moral. În Apelul Adunării Naționale Bisericești din 29 septembrie 2018 se afirmă că participarea la referendum este un act de mărturisire a credinţei în iubirea lui Dumnezeu pentru familie, un act de maximă responsabilitate pentru viitorul poporului român, precum şi un examen de maturitate spirituală pentru a alege între valori permanente şi ideologii efemere.
Generația noastră are acum în față o probă de civism și o datorie de împlinit față de cei care au fost înaintea noastră și față de cei care vor veni. Așadar, participarea la referendumul pentru familie înseamnă nu doar o datorie cetățenească, ci și una creștinească.