Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Semnal: Pagini de presă ortodoxă franceză
A apărut numărul 336 din luna martie 2009 al buletinului Service Orthodoxe de Presse (SOP). În secţiunea ştiri, cititorii pot afla, printre altele, detalii despre ultimile pregătiri ale celui de-al 13-lea Congres Ortodox al Europei Occidentale, care va fi găzduit în perioada 30 aprilie-3 mai a.c. la Amiens în Franţa şi care va purta titlul generic La Création remise entre nos mains (Creaţia încredinţată mâinilor noastre). La această întâlnire, organizată de Asociaţia Episcopilor Ortodocşi din Franţa, vor participa, în calitate de invitaţi, personalităţi de marcă ale spaţiului ortodox occidental, precum Michel Stavrou (Institutul „Saint-Serge“, Paris), Peter Bouteneff (Institutul „Saint-Vladimir“, New York), Noel Ruffieux (Fribourg, Elveţia) sau IPS Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei şi Europei de Nord. Evenimentul îşi propune o reflecţie asupra întrebărilor cruciale ale existenţei..., o abordare a discernământului între paternitate spirituală şi psihologie sau a implicării în societate“.
La rubrica In memoriam, profesorul Andrea Riccardi, unul dintre fondatorii comunităţii „Santâ Egidio“, elogiază personalitatea teologului şi istoricului ortodox francez Olivier Clement, într-un articol ce poartă titlul Puterea Cuvântului, Scripturii, prieteniei. „Olivier Clement nu a fost un om important, dacă înţelegem prin importanţă una din acele feluri ale puterii: viaţa lui era sobră, modestă, uneori marginală... el a cunoscut forţa transfigurării“ scrie Andrea Riccardi, subliniind totodată faptul că marele teolog ortodox francez pe care îl elogiază a fost călăuzit în tot ceea ce a făcut şi a scris după logica darului şi a comuniunii (la logique du don et de la communion), bucuria lui de a trăi şi seninătatea în faţa morţii exprimând frumuseţea unui bătrân creştin, care s-a făcut mic în braţele Domnului (Câetait la beauté d´un vieil homme chrétien qui se faisait petit dans les bras du Seigneur).
În pagina 31 a publicaţiei citim un interviu cu Mitropolitul şi teologul ortodox libanez, Georges du Mont Liban (patriarhia Antiohiei), intitulat O experienţă formidabilă de reînnoire (Une formidable experience de renouveau). Teolog, predicator, autor a numeroase cărţi şi articole, Mitropolitul Georges (Khodr), în vârstă de 85 ani, este unul dintre principalii susţinători ai reînnoirii pe care a cunoscut-o Biserica Ortodoxă din Liban şi Siria în ultima jumătate de secol şi unul dintre marcanţii mărturisitori ai lui Hristos în Orientul Mijlociu de astăzi. Născut în 1923 la Tripoli, Mitropolitul Georges Khodr a avut o contribuţie decisivă la înfiinţarea Mişcării tineretului ortodox din patriarhatul Antiohiei (Mouvement de la jeunesse orthodoxe du patriarcat dâAntiochie - MVO) în data de 16 martie 1942. Remarcabil este faptul că această mişcare a luat naştere din iniţiativa a 16 tineri ortodocşi, toţi formaţi în şcoli catolice, care doreau promovarea studiului Scripturii, a participării laicilor la Sfânta Liturghie şi familiarizării cu împărtăşania mai deasă, şi nu numai de două-trei ori pe an. Un bun cunoscător al civilizaţiei şi lumii creştinismului arab, Mitropolitul Georges Khodr subliniază faptul că majoritatea creştinilor arabofoni nu au cu adevărat conştiinţa divergenţelor între confesiunile creştine: ei sunt conştienţi de existenţa unei veritabile unităţi de credinţă existentă între noi, de faptul că suntem de tradiţie ortodoxă sau catolică“.
Buletinul Service Orthodoxe de Presse aparţine asociaţiei cu acelaşi nume şi îşi propune informarea cititorilor asupra vieţii Bisericii Ortodoxe atât din Franţa, cât şi din întreaga lume şi oferă o reflecţie asupra actualităţii.