Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
Sfântul Atanasie, părintele monahilor athoniți
Biserica Ortodoxă îl sărbătorește astăzi pe părintele monahilor athoniți, Sfântul Atanasie. Era originar din Trapezunt și a primit la botez numele Avraamie. A studiat la Constantinopol în timpul împăratului roman Lekapenos. După ce termină studiile este numit profesor de împăratul Constantin al 7-lea Porfirogenetul.
El ajunge la Muntele Athos unde existau monahi care se nevoiau duhovnicește și după cum aflăm din textele aghiografice care vorbesc despre viața cuviosului: „Când a ajuns în munte, l-a cutreierat în lung și în lat, cercetându-i pe cei care se nevoiau și care, pe atunci, nu erau mulți, și urmând asprimea petrecerii lor, viața pustnicească și liniștită, i-a uimit întrecându-i, și făcându-se respectat de toți, i-a convins să se apropie de munții cei cu adevărat veșnici, ceea ce mărturisește mult har de la Dumnezeu, Care l-a călăuzit, l-a adus în Sfântul Munte, la El și în corturile Lui”. Iar din altă relatare aflăm că „acestea (Sfântul Atanasie) făcându-le și supunându-se Împăratului, coborî în munte, nevoindu-se și mai aspru. Cu cât creștea numărul monahilor, cu atât Vistiernicul bunătăților le dădea cele necesare. Căci mulți dintre cei de aproape și mulți de departe, având unii bani, alții câștiguri, sau ce avea fiecare, precum este scris despre apostoli, aducând [averile] cu ei, le puneau la picioarele mai-marelui lor, iar unii dintre ei până și pe ei înșiși se puneau la picioarele lui” (pemptousia.ro).
Odată cu intrarea lui în rândul nevoitorilor aghioriți, numărul monahilor din Muntele Athos a crescut. Din călugărie primește numele Atanasie.
În anul 963 ctitorește Marea Lavră „pe locul unde se pare că a existat cetatea pelasgică antică Akrothósi. Împreună cu obştea, a construit de la început zidul cu patru laturi în continuarea katholikon-ului, având în capăt şirurile de chilii, la îndemnul şi cu finanţarea prietenului său, împăratul Bizanţului, Nichifor Fokás (...) Mănăstirea Marea Lavră este prima în ierarhia mănăstirilor aghiorite și cea mai mare ca întindere. A avut și alte denumiri, atestate în cele mai vechi documente: «Lavra Melanilor», «Lavra domnului Athanasie», «Lavra Sfântului Atanasie», «Marea Lavră» sau simplu «Lavra», care înseamnă mănăstire foarte populată. Anul înființării ei este considerat anul începutului vieții monahale chinoviale athonite” (pemptousia.ro).
În această lavră a strălucit duhovnicește Sfântul Atanasie, fiind începătorul marilor părinți care au luminat viața monahilor ce s-au nevoit în Muntele Athos. El s-a mutat la Domnul în urmă cu un mileniu și este și astăzi un simbol al monahismului aghioritic și important părinte duhovnicesc al lumii creștine răsăritene.