Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Timișul în inima Europei. Cultura de calitate, o prioritate pentru administrația timișeană
Consiliul Județean Timiș, ca instituție conectată și adaptată la realitățile prezente din viața comunității din care este parte, susține ideea că o societate care nu se bazează pe spiritualitate și pe cultură are șanse minime de dezvoltare sănătoasă. În virtutea acestui principiu, domeniul cultural, cu toate formele sale, a fost promovat cu prioritate în vederea asigurării condițiilor necesare unei creșteri sustenabile.
S-a decis astfel să se promoveze proiecte pentru consolidarea și reabilitarea unei infrastructuri culturale care să poată susține din punctul de vedere al dotărilor, siguranței și accesibilității evenimente de mare anvergură. În paralel, s-au produs punctele principale din cadrul Programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, în ideea de a atrage și de a implica în actul artistic publicul interesat de conținuturi de calitate.
Cu șase instituții de profil în subordine, CJ Timiș este principalul furnizor de proiecte culturale de anvergură, contribuind prin acestea la creșterea numărului de turiști și la dezvoltarea sectorului HORECA. Principalele trei muzee din Timișoara - Muzeul Național de Artă, Muzeul Național al Banatului și Muzeul Satului Bănățean - sunt integral finanțate din bugetul județului. Lor li se adaugă Teatrul Merlin, Biblioteca Județeană și Centrul de Cultură și Artă Timiș, al căror buget este asigurat exclusiv de CJ Timiș.
Anul acesta este unul special, Programul Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii fiind un succes și datorită investițiilor și proiectelor susținute de CJ Timiș.
Unul din primele spectacole realizate cu ocazia deschiderii oficiale a programului a fost „Festivalul Luminii”. În aceeași zonă a spectacolelor de anvergură, Consiliul Județean a mai organizat „Festivalul Medieval” și „Parcul Primăverii” la Muzeul Satului. Expoziția Brauner, vernisată la deschiderea oficială a Capitalei Europene a Culturii, a fost vizitată de peste 26.000 de persoane, succesul ei demonstrând încă o dată importanța investițiilor în infrastructura muzeală.
Pregătirile pentru expoziția Brâncuși sunt în plină desfășurare, astfel că, la sfârșitul lunii septembrie 2023, va avea loc la Timișoara punctul culminant al programului cultural Timișoara 2023. Au fost alocate peste 2 milioane de euro pentru pregătirea Muzeului Național de Artă Timișoara în acest sens, acesta fiind în prezent singura locație regională care poate găzdui exponate cu valoare de tezaur.
Ne dorim ca toate aceste demersuri de revitalizare a spațiilor de cultură să poată susține, pe termen lung, continuarea proiectelor începute sub umbrela Capitalei Culturale, cu scopul de a pune Timișul și Timișoara pe harta consumatorilor de cultură, ca destinație de neratat. Mai mult, împreună cu partenerii din țările vecine, am decis să promovăm împreună evenimentele culturale pe care le susținem, în ideea creșterii numărului de vizitatori și revitalizării mobilității transfrontaliere pentru toate regiunile din Banatul istoric.
Urăm, cu aceste gânduri, din tot sufletul participanților la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Timișoara un sejur extraordinar în orașul și județul nostru, amintiri de neuitat și zile minunate.
(Alin Nica este președintele Consiliului Județean Timiș)