Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Un ierarh cărturar şi înţelept la vremea împlinirilor
Cuvintele nu pot exprima niciodată îndeajuns marea milostivire a lui Dumnezeu pentru noi. Suntem copleşiţi de a Sa nemărginită bunătate, de toate darurile revărsate cu mărinimie copleşitoare peste fiii Săi.
Deşi nu împlinim datoriile ce le avem faţă de El, încercăm uneori să arătăm recunoştinţă faţă de cei care ne sunt aproape. Nici faţă de aceştia nu reuşim, decât sporadic, insuficient şi de multe ori preferenţial. Iubirea ori este, ori nu este. Nu poate fi vorba de jumătăţi de măsură! Cuvintele, chiar măiestrite, alese cu grijă, nu pot suplini iubirea profundă, autentică, despre care Apostolul neamurilor afirma că nu cade niciodată.
Ne legăm de oameni, pentru că sunt chipuri ale lui Dumnezeu şi căutăm în ei părticica de Cer prin care reuşim să privim spre Creatorul Universului.
Caut acum câteva amintiri care mă leagă de Arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei Seviciu.
Înainte de a-l cunoaşte personal, învăţasem despre el la disciplina Drept bisericesc de la Seminarul Teologic al Mănăstirii Neamţului.
Părintele profesor Constantin Mosor, aspru cum era, întreba adeseori, la întâmplare sau nu, cine este episcop în cutare loc, în altul sau într-o eparhie. Erau cel puţin trei sau patru întrebări de acest fel. Nu aveai cum să-l duci cu vorba. Ori răspundeai corect, ori te aflai în situaţia de a primi notă mică şi chiar de a pierde bursa.
Am început cursurile seminarului de la Mănăstirea Neamţ în anul când Preasfinţitul Timotei Lugojanul, până atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, devenise titular al Episcopiei Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului.
După numirea mea ca slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cu un stagiu de intendent la Palatul Mitropolitan, am cunoscut în capitala Moldovei pe arhim. Nectarie Bostan, duhovnic în vârstă şi pictor bisericesc, care-mi spunea adeseori că a fost coleg de bancă la Facultatea de Teologie din Bucureşti cu Episcopul de mai târziu Timotei Seviciu.
Arhim. Partenie Apetrei, marele eclesiarh al catedralei, scump la vorbă şi nu tocmai binevoitor în aprecierea altora, amintea şi el de Preasfinţitul Timotei, coleg de facultate, însă nu şi de an.
Arhim. Nectarie Bostan, pe atunci cu barba albă şi cu viaţa către apus, povestea cum el, mai în vârstă decât Traian Seviciu (numele de botez al chiriarhului de la Arad) cu vreo 15-20 de ani, au petrecut împreună anii de studenţie, iar dacă nu mă înşel arhim. Nectarie i-a fost în acea perioadă şi părinte duhovnicesc.
După trecerea anilor, în întâlnirile pe care le-am avut cu Preasfinţitul şi mai târziu apoi Înaltpreasfinţitul Timotei, i-am pomenit aspectele legate de amintirile comune ale părinţilor slujitori ai Catedralei Mitropolitane din Iaşi.
În anul 1992, la sfinţirea noii biserici a Mănăstirii Râmeţ şi apoi la Topliţa, Mănăstirea Neamţ şi Putna, am făcut parte, în calitate de arhidiacon, din delegaţia Bisericii Ortodoxe Române, condusă de fericitul întru pomenire Patriarh Teoctist. Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în vremea aceea Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, se afla şi Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, atunci Episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului (împreună cu alţi ierarhi din întreaga ţară).
Vizita desfăşurată pe parcursul a mai multe zile, cu evenimente importante, între care cele două canonizări, a Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeţ şi a binecredinciosului voievod Ştefan cel Mare, a rămas adânc întipărită în inima mea. Rareori am slujit în soboare atât de numeroase, ca la Râmeţ sau Putna, de puţine ori am întâlnit o asemenea evlavie şi trăire înaltă şi nu ştiu dacă am mai văzut pe chipul Patriarhului Teoctist asemenea bucurie şi lumină ca în acele zile de sărbătoare. Doresc să amintesc că pe parcursul derulării acestor evenimente, Patriarhul Teoctist m-a chemat de multe ori, strigându-mă pe nume. Când ne-am despărţit la Putna, după canonizarea măritului Domn Ştefan, Preasfinţitul Timotei mi-a spus: „Mi-ai creat în aceste zile, de multe ori, emoţii. Când patriarhul te striga pe nume, aveam senzaţia că e vorba de mine...“
După alţi ani, am apelat la bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru colaborare la realizarea unor volume omagiale dedicate chipurilor luminoase ale Bisericii noastre din ultima perioadă. Pentru a exemplifica, voi pomeni două nume cu rezonanţă: Patriarhul Teoctist şi arhimandritul Cleopa.
Am primit textele la timpul stabilit iniţial, chiar Înaltul personal mă suna, pentru a se interesa dacă totul este în ordine. Calitatea textelor era pe măsura autorului. Idei clare, teologice, iar stilul plăcut.
Apoi l-am auzit vorbind de câteva ori. Omiliile vădesc un ierarh cărturar care şi-a petrecut vremea studiind, aşa cum scrierile sale trădează un condei inspirat. Personal, nădăjduiesc că Înaltpreasfinţitul Timotei ne va dărui, nu peste mult timp, cel puţin un volum cu pagini de amintiri memorabile. Afirm acest lucru ştiind că Înaltpreasfinţia Sa, deşi nu era monah în vremea studiilor, a făcut parte dintr-o generaţie vestită, din care mai târziu au fost promovaţi în slujirea Bisericii mulţi ierarhi şi monahi de nădejde, iar pe de altă parte a fost ucenicul atent al unor reputaţi profesori de teologie, care au luminat prin scrieri şi metoda pedagogică calea tinerilor evlavioşi în cea de-a doua jumătate a veacului zbuciumat XX.
Astfel de amintiri, care poartă pecetea personală a unui ierarh teolog, îmbogăţesc Patristica contemporană şi salvează de la uitare oameni, fapte şi cuvinte strălucitoare, care altfel s-ar putea pierde.
Întrucât Înaltpreasfinţitul Timotei a ajuns la vârsta când laudele nu-l mai pot tulbura, mărturisesc că sunt impresionat de smerenia sa cvasi-filocalică, de simplitatea veşmintelor şi a purtării, de graiul molcom, amabilitatea şi disponibilitatea pentru alţii. Nu pot decât să-mi exprim admiraţia ştiind că în urmă cu vreo patru-cinci ani, când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat sinodalilor invitaţia generală de a participa la hirotonia arhim. Varlaam Merticariu în treapta de arhiereu, Înaltpreasfinţitul Timotei a răzbit cu greu nămeţii, călătorind cu trenul de la Arad până la Bucureşti, ajungând în Capitală cu întârziere de câteva ore bune. Astfel de fapte nu se întâlnesc foarte des!
Am avut bucuria să-l vizitez la Arad, cred că în anul 2010 sau 2011. M-a condus personal prin Centrul eparhial şi la Reşedinţa arhiepiscopală, găsind timp să povestească întâmplări minunate însoţite cu detalii şi mărturii preţioase.
Cred că acum, la împlinirea sorocului de 30 de ani de când se află în fruntea Eparhiei Aradului, Înaltpreasfinţitul Timotei este un ierarh mulţumit şi încrezător în purtarea de grijă a lui Dumnezeu.
Aflat la vremea culegerii roadelor, găseşte pretutindeni, în eparhie sau în alte locuri, lucrări împlinite, pentru care a trudit, ori le-a iniţiat.
Doresc să aibă mereu bucurii sfinte, puteri sporite, ca ale vulturului, sănătate şi toate cele de folos, întru mulţi şi binecuvântaţi ani!