Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
Un instrument spre sfințirea timpului vieții credincioșilor
La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a apărut recent o nouă ediție a Ceaslovului mic. Ceaslovul este cartea de cult care cuprinde slujbele săvârșite zilnic, la ore statornicite, care amintesc de evenimente de seamă ale istoriei mântuirii. Prin rugăciunile și slujbele cuprinse în această carte, Biserica urmărește sfințirea timpului vieții credincioșilor ei și lauda neîncetată a lui Dumnezeu.
Publicată cu aprobarea Sfântului Sinod și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ediția 2023 a Ceaslovului mic însumează 478 de pagini și cuprinde într-un format compact, broșat, pe lângă diverse rugăciuni, rânduieli și slujbe, mai multe canoane, acatiste și paraclise, precum și sinaxarul sfinților de peste an. Ilustrat cu imagini color, diortosit și completat, Ceaslovul mic poate fi util atât în cultul public, cât și în rugăciunea particulară a creștinilor.
Cartea se deschide cu un cuvânt înainte al Întâistătătorului Bisericii noastre, intitulat „Ceaslovul - mistagogia sfințirii timpului zilnic”. În această prefață, Preafericirea Sa arată că actuala ediție a Ceaslovului mic este „atent diortosită și completată cu necesare precizări tipiconale, atât pentru săvârșirea celor șapte Laude în cultul public, cât și pentru citirea lor de către clerici, monahi și credincioși mireni, în particular”. Părintele Patriarh Daniel realizează, în cuvântul înainte, un scurt istoric al obiceiului de rugăciune al creștinilor din primele veacuri care, încă din vremurile apostolice, căutau să își petreacă fiecare moment important al zilei și al nopții în convorbire cu Dumnezeu. De asemenea, Preafericirea Sa prezintă rolul și însemnătatea celor șapte Laude care sunt „coloana vertebrală” a Ceaslovului, ciclul acestora comemorând în mod tainic, liturgic, principalele momente ale vieții Domnului nostru Iisus Hristos, dar și evenimentul Pogorârii Sfântului Duh. „Credinciosul, care este prezent și activ cu luare- aminte la aceste sfinte slujbe, participă tainic la întreaga istorie a mântuirii, de la crearea lumii și apoi căderea omului în păcat, până la mântuirea omenirii în Hristos și așteptata venire a Lui întru slavă. Această participare este un parcurs mistagogic, realizat prin folosirea de texte biblice (îndeosebi psalmi) și imnografice semnificative, care introduc pe omul credincios în comuniune cu Hristos, Cel ce «ieri și azi și în veci este același» (Evrei 13, 8). Ceaslovul este o comoară spirituală care, prin cadența sau ritmul rugăciunilor zilnice, orientează viața omului pe pământ spre lumina și bucuria cerească a vieții veșnice din Împărăția Preasfintei Treimi”, afirmă Patriarhul României în cuvântul său înainte.
Pe lângă rugăciunile dimineții și ale serii, slujbele celor șapte laude și alte rugăciuni zilnice, credincioșii mai pot găsi în prezenta ediție a Ceaslovului mic Binecuvântările Învierii și ale morților, numeroase tropare și canoane de rugăciune, cele mai cunoscute acatiste, Paraclisele Maicii Domnului, precum și Rânduiala Sfintei Împărtășiri.
Cartea de rugăciune poate fi achiziționată prin intermediul site-ului Tipografiei Cărților Bisericești, respectiv cartibisericesti.ro.