Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Vizita la o librărie celebră din București - o „școală altfel”
Printr-o fericită coincidenţă, săptămâna „Şcoala altfel - Să ştii mai multe, să fii mai bun!” are loc în contextul în care se sărbătoreşte, anual, pe 23 aprilie, Ziua Internaţională a Cărţii şi Drepturilor de Autor, decretată de către UNESCO în 1995, cu scopul promovării lecturii, a publicării de cărţi şi respectării drepturilor celor ce le scriu. În ţara noastră, la 23 aprilie, alături de Ziua Cărţii, se mai sărbătoreşte şi Ziua Bibliotecarului.
Am aflat toate acestea în urma vizitei făcute împreună cu colegii mei din clasa a X-a B de la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București, însoţiţi de profesorul nostru diriginte, preotul Dan Toader, la Librăria „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti. Aici am fost întâmpinaţi de către doamna Georgeta Munteanu, care de peste 40 de ani este amfitrioana lansărilor de volume şi autori, în această tradiţională Casă a Cărţii, care a aniversat recent 65 de ani de la înfiinţare. Domnia sa ne-a relatat cum în această faimoasă librărie şi-au lansat cărţi valoroase scriitori celebri ai ţării noastre, între care Marin Preda, Fănuş Neagu, Eugen Barbu, Dinu Săraru, Octavian Paler, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Adrian Păunescu, Alex. Ştefănescu - despre fiecare povestindu-ne câte o amintire, o anecdotă, ajutându-ne astfel să-i cunoaştem și latura umană a scriitorilor.
La finalul întâlnirii, ne-am fotografiat împreună, iar doamna Georgeta Munteanu ne-a dăruit fiecăruia frumoase cărţi. Ne-am despărţit cu promisiunea că vom reveni - şi că, de acum încolo, vom acorda mai multă atenţie cărţii şi lecturii. (Alexandru Vasile şi Alexandru Dragomir, clasa a-X-a, Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul”)