Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Peste 50 de milioane de puieţi pentru împădurirea din acest an
Peste 1.100 de pepiniere ale Romsilva şi sute de pepiniere ale ocoalelor silvice private sunt pregătite cu peste 50 de milioane de puieţi pentru programul de împădurire din acest an. Cei mai mulți puieţi vor fi plantați în judeţele Maramureş, Cluj, Suceava, Braşov, Sibiu, Harghita, Bistriţa, Argeş şi Vâlcea.
Potrivit ministrului propus al mediului, apelor şi pădurilor, Costel Alexe, din cele peste 50 de milioane de puieţi prevăzuți a fi plantați în acest an, circa 33 de milioane vor fi distribuiți pentru campania de primăvară, iar alte aproape 20 de milioane de puieţi vor fi pregătiți pentru campania de toamnă.
„În cele mai multe şantiere vor planta oameni de specialitate: personalul silvic din ocoalele de stat şi private, alături de operatori specializaţi. În total, vorbim de mii de oameni implicaţi. Vrem să-i avem pe români alături de noi. Pe cât mai mulţi. Pentru ei am numit campania: «Românii plantează: O pădure cât o ţară!». Vrem ca ziua de 21 martie să fie ziua românilor care plantează“, a afirmat ministrul de resort.
Alexe a menţionat faptul că s-a parafat un protocol cu ACoR (Asociaţia Comunelor din România, n.r.), prin care primăriile din ţară vor sprijini campania în sensul de a avea o evidenţă a terenurilor.
Datele existente până la ora actuală arată că suprafeţele cele mai mari au fost identificate în judeţele: Olt (200 hectare), Galaţi (133 hectare), Vaslui (165 hectare) şi Tulcea (70 hectare).
În campania de primăvară, vor fi deschise aproximativ 13.000 de şantiere de împădurire la nivel naţional, în toate judeţele ţării, iar cei mai mulţi puieţi vor ajunge în judeţele Maramureş, Cluj, Suceava, Braşov, Sibiu, Harghita, Bistriţa, Argeş şi Vâlcea. În fiecare dintre aceste judeţe intens exploatate forestier, cu păduri neregenerate natural, vor fi plantaţi între un milion şi 6,6 milioane de puieţi.
Totodată, cele mai multe șantiere de împădurire vor fi organizate în judeţele cu cele mai multe tăieri ilegale constatate, respectiv: Sibiu (1.210 şantiere), Bistriţa (peste 600) şi Maramureş (440).
Ministrul a mai spus că, în cadrul acestei campanii de împădurire, vor fi plantate peste 2.500 de păduri de la zero şi completate alte 7.000 de păduri tinere. Cele mai multe păduri plantate de la zero vor fi în judeţele: Suceava (360), Maramureş (140) şi Sibiu (90).
Campania cuprinde începerea lucrărilor la centura verde a municipiului Oradea (65 de hectare), dar şi la perdeaua de protecţie a autostrăzii A2 din judeţul Constanţa (24 de hectare).
În acelaşi timp, vor fi împădurite şi terenurile degradate de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, identificate cu sprijinul ACoR, în baza unui protocol de colaborare semnat cu Ministerul Mediului.