În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Invitaţi de seamă la conferinţele preoţeşti din Arhiepiscopia Sibiului
Preoţii din cele cinci protopopiate ale judeţului Sibiu (Sibiu, Mediaş, Avrig, Sălişte şi Agnita) au participat luni, 14 iunie, la conferinţa preoţească de primăvară, intitulată „Pastoraţia românilor din diasporă”.
Conferinţa prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, i-a avut ca invitaţi pe Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, şi pe pr. prof. dr. Nicolae Dura de la Biserica „Învierea Domnului” şi „Sfântul Apostol Andrei” din Viena, Austria.
Desfăşurată în mediul online, conferinţa a început cu un cuvânt introductiv al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu.
„Pastoraţia în afara graniţelor ţării este cu totul diferită. Noi avem de învăţat că activitatea pastorală nu este una statică, de a-l aştepta pe om, de a-l primi la botez, de a-l ajuta la cununie şi de a-l duce la locul veşniciei. Există o grijă deosebită a ierarhilor şi a preoţilor faţă de credincioşii noştri care au ajuns acolo nu de drag sau de bucurie, ci pentru a-i ajuta pe cei de acasă ca să câştige ceva mai consistent. Vedem că preoţii din diasporă, în marea lor majoritate, lucrează în altă parte, îşi completează veniturile cu o muncă suplimentară”, a subliniat ierarhul.
Catehizare şi misiune
Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a prezentat un scurt istoric al diasporei ortodoxe româneşti din Italia şi provocările întâmpinate atât din punct de vedere administrativ, cât şi pastoral-misionar, la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei şi, implicit, a parohiilor şi protopopiatelor din această ţară.
„Scopul nostru este înalt şi nu trebuie să-l uităm. Problema credinţei nu se cunoaşte prea bine şi românul se întâlneşte cu italianul - patronul, colegul de serviciu, vecinul - care îl întreabă ce înseamnă să fii ortodox, dacă este sau nu creştin. Pe mine m-a întrebat un episcop catolic dacă o cinstim pe Maica Domnului şi dacă avem cele patru Evanghelii. Dacă un episcop mi-a pus această întrebare, înseamnă că ei nici în şcoala de teologie nu studiază prea mult despre Biserica Ortodoxă, ce să mai spunem despre omul de rând. Am început să lucrăm catehetic şi este o necesitate şi pentru copii, dar şi pentru adulţi şi avem cateheze înainte de botez, înainte de cununie, cateheze în posturi pentru adulţi, studiu biblic în multe parohii, sâmbăta sau duminica seara, ori vineri seara, după ce se face un acatist sau Sfântul Maslu, prin rotaţie, în diferitele zone pastorale pe care le avem”, a spus ierarhul.
La rândul său, părintele Nicolae Dura, păstor într-o comunitate veche a românilor ortodocşi din Viena, a vorbit preoţilor despre importanţa catehezelor cu tinerii şi adulţii, dar şi a altor activităţi pastoral-misionare în rândul românilor din diasporă.
„În diasporă, pastoraţia este fundamentală. Dacă nu eşti în acelaşi puls duhovnicesc cu poporul, poţi să creezi nişte structuri paralele şi nu eşti deloc îngăduit. Vorbeam cu preoţi din America şi îmi spunea un preot american, convertit la Ortodoxie, că problema nu este la credincioşi, nici la Consiliul parohial, ci la el însuşi, recunoscându-şi neputinţele. (…) Pastoraţia în diasporă este şi pretinde o misiune specială, o comunicare dialogală, sau mai corect spus o comunicare trialogică între credincioşi, preot şi Dumnezeu şi trebuie să ai răbdare, timp, iubire şi înţelegere adresată şi celui care doarme pe afară, pentru că este exclus de societate, până la medicul care vine foarte bine pus la punct la biserică şi nu vrea să se amestece cu cei care miros pentru că au fost pe şantier şi sunt mai puţin întreţinuţi. Este o responsabilizare şi o acceptare a tuturor aşa cum sunt ei”, a spus pr. Nicolae Dura.
Conferinţa a continuat cu experienţe pastorale prezentate de doi preoţi din Arhiepiscopia Sibiului care au activat în trecut şi în comunităţi româneşti din afara graniţelor ţării, pr. Dan Sima de la Parohia Răşinari 2 şi pr. Florin Datcu de la Parohia Şura Mare 2.