În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Procesiune cu moaștele Sfântului Eustație la Muzeul Național al Satului
La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București a avut loc sâmbătă, 17 septembrie 2022, o procesiune cu racla ce adăpostește fragmente din cinstitele moaște ale Sfinților Eustație, ale soției sale Teopista și ale fiilor lor Agapie și Teopist, de la Parohia Iancu Vechi-Mătăsari din Capitală. A debutat astfel un amplu program cultural-duhovnicesc dedicat hramului de toamnă al parohiei.
Manifestarea de la Muzeul Național al Satului, intitulată „Zilele Sfântului Eustațiu”, a reunit, pe lângă credincioși ai comunității parohiale și vizitatori, și vânători din toată țara, îmbinând armonios cultura, tradiția, educația cinegetică și de conservare activă a faunei sălbatice cu momentele de rugăciune închinate ocrotitorului lor.
Cei prezenți au putut admira expozițiile vânătorești ale diferitelor asociații cu specific din cadrul federației, care cuprindeau, de la accesorii de artizanat și produse vânătorești, până la competiții canine, lecții și demonstrații de dresaj. Totodată, vizitatorii au participat la activități conexe vânătorii din domeniul artistic, meșteșugăresc tradițional și gastronomic, iar copiii au fost invitați la ateliere de creație și interactive, unde au pictat sau au învățat bazele tirului cu arcul.
Evenimentul a fost deschis cu partea întâi a concertului tradițional al parohiei, intitulat „Bucuria credinței”, în cadrul căruia au interpretat Corul bărbătesc „Cantus Domini”, dirijat de arhidiaconul Răzvan-Constantin Ștefan, Grupul de corn Sonneurs de Trompete de Chasse din Franța și Grupul de goarnă secuiască de vânătoare din România.
„Din această seară a debutat un program artistic, unde au fost prezentate piese religioase, din folclorul românesc, dar și din muzica universală. Astfel, într-o seară frumoasă de toamnă, rugăciunea și armonia ne-au încântat sufletele și inimile. Felicităm pe părintele paroh Constantin Stoica, pe părinții coslujitori, Consiliul și Comitetul parohial pentru implicarea și organizarea acestui eveniment pastoral-cultural, care a debutat astăzi și va ține până în data de 20 septembrie, când va fi săvârșită Sfânta Liturghie, iar apoi slujba de pomenire a ctitorilor și binefăcătorilor bisericii trecuți la Domnul”, ne-a spus părintele Mihai Popescu, protopop al Protoieriei Sector 2 Capitală.
În continuare, în pridvorul Bisericii Turea din Satul Nou al muzeului a fost săvârșită slujba Vecerniei de către un sobor de slujitori din care au făcut parte: părintele protoiereu Mihai Popescu; părintele Constantin Stoica, parohul Bisericii Iancu Vechi-Mătăsari; părintele coslujitor Horia Mălușanu; părintele Bogdan Teleanu de la Parohia „Sfântul Pantelimon”, precum și alți preoți și diaconi. La finalul slujbei, în sunet de toacă și cântări de laudă aduse celor patru sfinți, alaiul de credincioși împreună cu vânătorii și vizitatorii instituției muzeale au pornit în procesiune cu racla ce adăpostește fragmente din cinstitele moaște ale Sfinților Eustație, ale soției sale Teopista și ale fiilor lor Agapie și Teopist în jurul bisericii istorice din incinta prestigioasei instituții muzeale din Capitală.
„Anul acesta se împlinesc 1.900 de ani de la martiriul pentru credința în Hristos al Sfinților Mari Mucenici Eustație, împreună cu soția sa Teopista și cei doi fii Agapie și Teopist. Ei au fost martirizați la Roma în timpul împăratului Adrian în jurul anului 122. De aceea, anul acesta, Consiliul parohial a decis ca sărbătoarea hramului de toamnă al parohiei noastre să fie organizată în cel mai apropiat weekend de 20 septembrie, ziua lor de prăznuire. Astăzi, la Muzeul Satului a fost prima zi de sărbătorire. După un moment artistic, a urmat o procesiune pe aleile din incinta Muzeului Satului. Ziua de astăzi a avut darul de a aduce o mărturie creștină în cetate, dar și de a-i face mai bine cunoscuți pe acești patru mucenici. Au fost foarte mulți vizitatori atât din țară, cât și din străinătate, care au fost impresionați de momentul religios”, a precizat părintele paroh Constantin Stoica.
Zilele de sărbătoare dedicate hramului parohiei se vor încheia marți, 20 septembrie, cu slujba Utreniei, de la ora 8:30, urmată de Sfânta Liturghie.
Evenimentul de la Muzeul Național al Satului a fost organizat de Parohia Iancu Vechi-Mătăsari, în colaborare cu Federația Asociaţiilor Vânătoreşti din România, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Eustație.