La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Simpozionul „Maramureș - promotor al culturii și identității românești în lume”
La Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare s-a desfăşurat vineri, 3 septembrie, simpozionul internațional „Maramureș - promotor al culturii și identității românești în lume”.
Simpozionul a avut loc în contextul „Anului omagial al pastorației românilor din afara României” şi a fost organizat de Episcopia Maramureșului și Sătmarului, Consiliul Județean Maramureș, Asociația de Turism, Consultanță și Implementarea Proiectelor Europene și Gazeta de Maramureș, sub egida Academiei Române, filiala Cluj. În cadrul acestui proiect a fost realizat un volum, coordonat de acad. Emil Burzo, președintele de onoare al Academiei Române - filiala Cluj, care se va distribui gratuit primăriilor și bibliotecilor din județul Maramureș, instituțiilor partenere în proiect, principalelor universități din țară și instituțiilor aflate sub egida Academiei Române. De asemenea, proiectul a cuprins şi simpozionul care a avut loc în perioada 3-5 septembrie.
La eveniment au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în calitate de gazdă, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a adresat un cuvânt de bun venit şi mulţumiri personalităţilor prezente, precum şi tuturor participanţilor.
„Astăzi, Maramureşul se poate mândri cu cultura lui seculară, credinţa lui puternică şi cred că titlul pe care l-am dat acestui simpozion are acoperire în cercetările istorice şi în ceea ce au scris înaintaşii noştri şi ce au descoperit contemporanii că au scris şi au cultivat şi au dăruit naţiunii aceștia”, a spus ierarhul.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a precizat că simpozionul este în ton cu preocupările Sfântului Sinod din acest an şi a susţinut o comunicare cu tema „Cultura şi identitatea românească din nord-vestul ţării, reprezentată cu cinste de părintele Vasile Lucaciu”.
„Memorandistul Vasile Lucaciu rămâne un chip emblematic, atât ca om al spiritualităţii, cât şi ca luptător pentru drepturile naţiunii sale (...) Ştim că idealul vieţii sale s-a realizat prin Unirea cea Mare de la Alba Iulia. Dar nu trebuie să se uite că nu i-a fost indiferentă nici slujirea preoţească. A ridicat în Şişeşti biserica ce simbolizează unirea tuturor românilor. Îi era limpede lui, cum ar trebui să fie limpede şi contemporanilor noştri, că pe două coordonate se aşază toată viaţa noastră naţională: credinţa creştină şi dragostea faţă de ţară”, a spus ierarhul.
În cadrul manifestării au mai susţinut prelegeri numeroase personalităţi din ţară şi străinătate, lucrările fiind continuate sâmbătă, 4 septembrie, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației, şi duminică, 5 septembrie, la Mănăstirea Bârsana.