Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
100 de mastere noi, la Universitatea Bucureşti
Rectorul Universităţii Bucureşti, Ioan Pânzaru, a declarat ieri, că media celor înscrişi, după primele două zile, la examenul de admitere este de doi candidaţi pe loc. Pânzaru a spus că sunt facultăţi, precum Geografia şi Administraţia publică, unde, după primele două zile, sunt şase candidaţi pe loc, Istorie - 3,5 candidaţi pe loc, Litere şi limbi străine - doi candidaţi pe loc, Facultatea de drept - un candidat şi jumătate pe loc. Potrivit rectorului Universităţii Bucureşti, cele mai căutate programe sunt studiile europene, istoria artelor şi administrarea afacerii, conform Rompres. Pânzaru a explicat că deşi unele facultăţi ale Universităţii Bucureşti au renunţat la examene de admitere şi folosesc concursul de dosare, nu se bucură de o mare cerere. „Unele facultăţi degeaba au doar concurs de dosare, pentru că studenţii îşi aleg tot ce facultate vor“, a afirmat rectorul. Potrivit acestuia, 80,2% dintre studenţii înscrişi în anul I termină facultatea cu diplomă de licenţă. Referindu-se la cele două cicluri, Bologna şi non-Bologna, Pânzaru şi-a manifestat speranţa ca paralelismul dintre acestea să dispară. În ceea ce priveşte licenţele restante, rectorul Universităţii a precizat că acestea se vor da în luna februarie, pe cele două tipuri, Bologna şi non-Bologna. La Universitatea Bucureşti, examenele de admitere au loc în perioada 22-24 iulie.
Universitatea Bucureşti va oferi absolvenţilor de facultate, începând cu anul universitar 2008-2009, 100 de programe de masterat noi, de tip Bologna (cu o durată de doi ani), la toate facultăţile, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, rectorul Ioan Pânzaru. El a precizat că cele 100 de programe de masterat sunt autorizate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior. Pânzaru a afirmat că cele 100 de noi programe de masterat se adaugă celor peste 130 de programe de masterat de tip non-Bologna, cu o durată de un an. Rectorul a explicat că studenţii care au urmat facultatea pe sistemul vechi non-Bologna, cu o durată de patru ani, vor putea urma masteratul tot pe sistemul non-Bologna cu o durată de un an, iar cei care au terminat facultatea pe sistemul Bologna, de trei ani, vor face masteratul de doi ani. Pânzaru a spus că o parte dintre cele 130 de programe de masterat vechi cu o durată de un an vor dispărea, întrucât nu mai există cereri pentru ele.